Eten kopen en koken

Ik sta vroeg op, want in theorie kan de bezorger al om 8 uur komen. Dat is niet het geval, ik moet lang wachten. Pas om half 2 gaat de bel. Ook prima, ik heb zelf de goedkoopste bezorgoptie, tussen 8 en 14 aangeklikt. Wat de bezorger me brengt? Boodschappen!

Vlak na het schrijven van Supermarkt en Thuis bezorgen? heb ik de knoop doorgehakt (niet letterlijk). Ik wissel de komende weken overprikkeling in voor wachttijd, naar de winkel fietsen voor bezorgkosten. Na een paar maanden ga ik evalueren en kijken of ik er mee door wil gaan.

Om de bezorgkosten laag te houden, bestel ik in een keer voor twee weken. Twee volle kratten met eten worden in mijn keuken gezet. Ik betaal, de bezorger verdwijnt weer en ik vul mijn koelkast, die van bijna leeg naar overvol gaat.

Het verandert niet alleen hoe ik koop, maar ook hoe ik kook. In het verleden bleef ik vasthouden aan dezelfde recepten, waarvoor ik de ingrediënten makkelijk in de supermarkt kon vinden, nu durf ik iets meer te experimenteren. In het verleden kocht ik vaak makkelijke maaltijden en fastfood, en keek ik nooit meer dan 2 of 3 dagen vooruit, nu heb ik een heuse planning waarop voor twee weken elke dag staat welke gezonde maaltijd ik zal eten. En tot mijn verrassing lukt het me tot nu toe goed om me aan die planning te houden.

Om mezelf nog wel uit te dagen met een winkelervaring, maar dan wat minder heftig dan een supermarkt, heb ik er voor gekozen om brood bij de bakker te kopen. Waar ik woon is er daadwerkelijk een bakker op de hoek, en daar loop ik nu twee keer per week naar binnen.

Er is nog een uitdaging verbonden aan mijn nieuwe kookschema. Afwassen. Ik stel het vaak dagenlang uit, wat eerst prima was, maar nu ik vaker kook een probleem wordt. Ik probeer in mijn systeem te krijgen om het elke avond te doen. Maar dat is moeilijk. ’s Avonds ben ik moe en zijn mijn executieve functies vaak op hun laagst. Bovendien kom ik er de laatste tijd steeds meer achter dat ik afwassen lastig vind, omdat water nat is. Omdat je je handen ineens onderdompelt in een hele andere structuur, is water een heftige prikkel. Hier heb ik nog geen goede oplossing voor. Ik zet afwassen wel op mijn dagplanning, en de laatste weken gaat het redelijk. Misschien is dat genoeg om het ooit een gewoonte te laten worden.

Koken, afwassen en boodschappen doen, het zijn allemaal onderdelen van gezond eten. Dat is moeilijk, maar ik word er steeds beter in, of steeds beter in het bedenken van alternatieve oplossingen, zoals thuis laten bezorgen.

 

 

 

Een gedachte over “Eten kopen en koken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s