Hoe gaat het?

  1. Bedoel je dit als smalltalk, als gespreksbeginner, waarop ik gewoon ‘ja, goed, met jou?’ moet antwoorden? Of ben je oprecht geïnteresseerd?
  2. En als ik er dan voor kies om op je vraag in te gaan, hoe ver moet ik dan gaan?  Moet ik alle details vertellen of het oppervlakkig houden? Bij goede vrienden mag ik details vertellen, bij vage kennissen moet ik het vaag houden. Maar de meeste mensen zitten ergens tussen. Weet ik veel wat gepast is.
  3. En gaat ‘hoe gaat het’ over mijn emotionele staat, de fysieke, de mentale, of een combinatie daarvan? Moet ik dan meerdere dingen tot een antwoord terugbrengen? Wegen alle onderdelen even zwaar? Als ik bijvoorbeeld (een beetje) buikpijn heb, en ik ben vrolijk, gaat het dan goed met me, omdat ik vrolijk ben? Of slecht, omdat ik buikpijn heb?
  4. En hoe weet ik dat dan? Ik ben ontzettend slecht in het herkennen en benoemen van emoties. En goed in het onderdrukken van lichamelijke sensaties. Ik weet meestal helemaal niet wat ik precies voel. Hoe moet ik dan weten hoe het met me gaat?

Het is pas het begin van het gesprek, maar als ik niet uitkijk loop ik nu al helemaal vast met mijn gedachten. Ik weet niet wat er met de vraag wordt bedoeld en niet hoe ik moet reageren. Ik wil gepast en correct reageren. Daarom heb ik een standaardantwoord: ‘okee.’ Hoe gaat het? ‘Het gaat okee.’ Nietszeggend, maar niet zo positief of negatief dat het een leugen is. En als je echt wil weten hoe het met me gaat, stel dan gerichte, geïnteresseerde vragen. Waarvan ik wel weet wat voor antwoord er gewenst is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s