Sociaal gedoe

Als je drie goede kennissen hebt in de stad waar je woont, waarvan er drie van plan zijn binnen twee jaar te verhuizen, dan heb je een probleem. En wordt het de hoogste tijd om nieuwe mensen te ontmoeten.

Hoe dan?

Mijn sociale vaardigheden zijn okee, binnen een bestaande relatie. In een nieuw contact weet ik me niet echt goed te handhaven. Vrienden en kennissen kreeg ik tot nu toe via school, de kerk of vrijwilligerswerk. Maar ik zit werkloos thuis, en mijd de kerk alsof die een heel luid orgel heeft en ik overgevoelig ben voor geluid.

Ik ben lid geworden van een boekclub. Dat helpt, nu gebeurt het me af en toe dat ik iemand tegen kom op straat die ik kan groeten of zelfs een praatje van een minuut kan maken. Ook ben ik naar een rustige (nog steeds behoorlijk overprikkelende) dienst van de kerk geweest en daar heb ik ook 1 kennis aan overgehouden, bij wie ik nu regelmatig koffie kom drinken.

Daarnaast ben ik naar iets drinken gegaan. Dat is een spelletjesavond voor autisten. Maar daar had ik dezelfde ervaring die ik altijd heb in een grote groep (groot is meer dan 3 mensen): Ik wist mezelf niet echt te handhaven. Ik zat maar op mijn stoel te zitten, probeerde aansluiting te zoeken bij de gesprekken om me heen, maar dat lukte maar matig. Bovendien vond ik die gesprekken helemaal niet zo boeiend. Ik had kortom een lastige avond en ging er doodongelukkig weg.

Met mijn therapeut heb ik daarna een lijstje opgesteld met mogelijke gespreksonderwerpen voor een eerste contact. Misschien dat het me bij een volgende gelegenheid lukt iets meer initiatief te nemen en zelf een gesprek te beginnen. We zullen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s