ADD

Er was iets waar ik niet aan twijfelde, toen ik gediagnosticeerd werd met autisme. Hij ook.

Ik zie mijn 9 jaar jongere broertje worstelen met dezelfde dingen waar ik mee worstelde tijdens mijn studie en nu nog steeds. De kamer opgeruimd hebben. Uitstelgedrag. Groepswerk wat lastig is. Moeilijk sociaal aansluiting kunnen vinden. Niet weten waar je moet beginnen met een opdracht.

Ik leerde, helaas pas nadat ik mijn studie voorgoed heb opgegeven, dat al die dingen met autisme te maken hadden. En dat er hulp voor beschikbaar is.

Ik begon die eerste maanden na mijn diagnose met wat ik nu nog doe: zo veel mogelijk leren over autisme. En ik deelde die kennis met Teddy. Ik praatte met hem alsof hij ook al een diagnose had en zelfs op deze blog heb ik hem meerdere keren autistisch genoemd.

Ondertussen was Teddy hard bezig met het behalen van een diagnose. Hij moest er eerst voor op een wachtlijst staan, toen op een wachtlijst staan en daarna nog even een paar weken wachten. Ergens tussendoor deed hij online vragenlijsten en kreeg hij een intake, waarin besloten werd hem ook op ADD te testen. Mij best, van mij mag mijn broertje ze best allebei hebben.

Tussen het wachten door had Teddy een paar gesprekken met de professionals en ook mijn ouders moesten er aan geloven. Toen kwam de diagnose. ADD, geen autisme.

Ik schoot onmiddellijk de ontkenning in. Ik zag hem al een jaar als mede-autist en dat werd me zomaar afgepakt. Hoezo weten de professionals het beter dan ik? Ik ben wantrouwend, mij is ook ooit (in de jaren 90) verteld dat ik geen autist kan zijn. Die professionals hadden het ook fout en hadden mij een hoop ellende kunnen besparen als ze hun werk beter gedaan hadden.

Maar na een paar weken begin ik aan het idee te wennen. Alle problemen die ik hierboven opnoemde, die hebben behalve de sociale allemaal met executieve functies te maken. Sociaal lijkt het inmiddels gewoon helemaal prima te gaan. En moeite met executieve functies, dat hebben autisten en ADD’ers met elkaar gemeen.

Mijn broer heeft niets aan een zus die zijn diagnose de hele tijd ontkent, of eigenlijk, die hem een extra aandoening wil aanpraten, dus vanaf nu ga ik er vanuit gaan dat hij niet autistisch is. En misschien haal ik de volgende keer in de bieb niet alleen boeken over autisme, maar ook over ADD. Kan ik leren hoe Teddy in elkaar zit.

Een gedachte over “ADD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s