De verbouwing (deel 1)

Eind 2018 vond er een kleine verbouwing plaats in mijn appartementencomplex. Voor mij leverde dat veel angst en overlast op. Ik heb in die nare weken ook veel over mijn eigen autisme geleerd. Het heeft een tijdje geduurd voor ik erover kon schrijven en nog langer voor ik het met de wereld wilde delen. Hieronder vind je deel 1.

 


Aarzelend geef ik eind augustus de brief aan mijn woonbegeleider. Ze is nieuw in mijn leven, ik ken haar nu twee maanden en daartussendoor is ze ook nog op vakantie geweest. Ik durf niet, maar ik heb ook wel door dat ik niet kan doorgaan met wat ik nu doe: de inhoud ervan negeren.

Het is niet de eerste brief, maar minstens de vijfde. Eerst waren er brieven van de woningbouw. ‘Er kan een aannemer bij u binnen willen kijken om een offerte te maken voor de verbouwing waar we u eerder over hebben ingelicht.’ Later ook brieven en e-mails van de aannemer, die inmiddels niet meer voor een offerte, maar voor de planning mijn woning moet bekijken.

Het is voor mij heel onduidelijk. Welke verbouwing? Waar willen ze naar kijken? Ik ben helemaal niet eerder ingelicht, ik heb wel een keer iets gelezen over kozijnen, maar die zitten toch aan de buitenkant?

Het is voor mij heel beangstigend. Vreemde mensen en een onduidelijke situatie. Het helpt ook niet dat de brieven en e-mails mij vragen zélf het bedrijf te bellen. Bellen is een van de engste dingen die er bestaat.

Ik heb veel gelezen over mensen met schulden en weet dat als de stress maar lang genoeg hoog genoeg is, de brieven niet eens meer geopend worden. Het zou veel handiger zijn om, ook als je niet kan betalen, het bedrijf te bellen en iets te regelen, maar iets in die situatie werkt verlammend. Het brein reageert op stress met ‘vecht, vlucht of bevries’. Ik heb geen schulden, maar de mogelijkheid van een verbouwing in huis geeft mij zoveel stress dat ik ook zo reageer en ik kies voor die laatste optie, bevries, hoewel ik door heb hoe dom dat is.

Maar terwijl ik die brieven maandenlang negeer krijg ik een autismediagnose, meer kennis over mijn eigen brein en een woonbegeleider. Dus op een dag leg ik de genegeerde brief bovenop de weekplanning, die ik altijd met haar doorneem.

Zij belt het bedrijf en een afspraak wordt gemaakt om mijn huis te bekijken. Het blijkt te gaan om isolatie van mijn inbouwkasten en de hele berging krijgt een nieuw plafond. Het zal weinig geluid maken, lichte overlast als ze bij mij bezig zijn en als ze de buren doen, hoor ik ze waarschijnlijk niet eens. De verbouwingen beginnen binnenkort, misschien al in oktober.

Over die datum blijf ik in het ongewisse, tot een week van te voren. Dan hoor ik dat op donderdag 29 november tussen half 8 en kwart over 4 aan de beurt ben. Ook vrijdag zijn ze in mijn gebouw bezig en als het uitloopt eventueel nog de maandag en dinsdag erna.

Ik heb de optie om ergens een sleutel af te geven, maar vind het een naar idee om vreemden in mijn huis te hebben zonder toezicht. Maar ik ben ook heel bang voor hoeveel geluid er misschien is als ik thuisblijf. Uiteindelijk vraag ik mijn broer om langs te komen, het plan is dat we samen thuisblijven tot de bouwvakkers aanbellen, dan ga ik onmiddellijk weg en in mijn favoriete theewinkeltje zitten en als het verbouwen voorbij is, zal Teddy laten weten dat mijn huis weer veilig is of zelf ook naar het theewinkeltje komen.

Ik maak me vooral zorgen om de mogelijkheid dat de bouwvakkers eerder aanbellen dan mijn broertje, dus ik vraag mijn woonbegeleider te bellen om een preciezer tijdstip. Zo horen we dat ik het tweede adres ben die donderdag en dat ik waarschijnlijk al vroeg op de ochtend aan de beurt ben, na de buurman die naast mij woont.

De week van de verbouwing is mijn woonbegeleider net op vakantie, maar ik denk dat het wel goed komt. Ik heb om extra duidelijkheid gevraagd rond de tijdstippen en mijn broer zal er bij zijn. Er is in september al gezegd dat het wel mee zal vallen met het geluid, dus ik neem aan dat ik dat wel aankan, zeker als ik gewoon de hele dag mijn koptelefoon ophoud.

 

2 gedachten over “De verbouwing (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s