:-(

Ik chat veel. Dat is een relatief makkelijke manier van communicatie. Geen oogcontact. Geen lichaamstaal. Minder non-verbale communicatie (ook in een chat word vaak verwacht dat ik een subtiele hint snap, of ‘tussen de regels door lees’, whatever dat is). Geen achtergrondgeluid. Geen mensen die op de achtergrond meeluisteren. Geen gezichtsuitdrukking die ik zou moeten lezen en interpreten. Wel emoji.

Veel autisten schijnen ze fijn te vinden. Ik lees in een boek over autisme: ‘Voor emoties overbrengen hebben ze wat gevonden: de emoji’. Ook op sociale media maak ik het mee. Een autist die ik volg, stuurt liever 3 emoji met een plaatje de wereld in, dan een stuk tekst. Ik vraag rond bij alle autisten die ik online en offline ken, maar ik lijk de enige te zijn die moeite heeft met emoji.

Het schijnt dat de meeste autisten hartstikke visueel zijn ingesteld. Ik helemaal niet. Ik snap het pas als je iets in tekst giet. Woorden, die zijn lekker duidelijk. Vooral als ik ze letterlijk mag nemen. Beeld, op tv, cartoons, foto’s, zorgen bij mij meestal voor verwarring.

Zo ook de emoji.

Zo’n klein dingetje, waar je met geluk een gezicht in kunt herkennen. Moet dat een betekenis overbrengen? Wat dan. Ik snap niks van gezichten, ook in gesprekken in de echte wereld lees ik geen gezichtsuitdrukkingen, en vind ik het niet prettig oogcontact te moeten maken. Voor mij is een gezichtsuitdrukking op een scherm dus geen verheldering, maar een bron van verwarring.

Hier ben ik ook niet alleen in. Op het youtubekanaal invisible leer ik dat er zelfs flashcards bestaan met emoji, voor autisten. Ik werd er boos van, toen ik dat ruim een jaar geleden zag. Moet ik dan nog een vreemde taal gaan leren? Kunnen mensen niet gewoon communiceren in een taal die we allebei begrijpen? Maar kennelijk kunnen ze dat niet. Ondanks herhaalderlijk verzoek van mijn kant, blijven de meeste mensen moderne hieroglyfen tussen hun letters stoppen. Zo communiceren ze nu eenmaal met iedereen, zonder er over na te denken. Communiceren, zonder er over na te hoeven denken. Dat klinkt makkelijk. Maar dat is niet mogelijk voor mensen zoals ik. Dus als je met mij communiceert, denk dan alsjeblieft even na, en laat die emoji achterwege.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s