De verbouwing (deel 3)

De verbouwing is voorbij, en ik heb een maand later genoeg rust en overzicht om over mijn ervaring te bloggen. Het is eind januari, en ik schrijf in één week de eerste versie van deel 1 , waarin ik over de aanloop naar de verbouwing schrijf, deel 2, waarin de verbouwing zelf plaatsvindt, en het laatste deel, waarin ik schrijf dat ik ook nog wat van het hele gebeuren geleerd heb. Dat klinkt redelijk compleet, waarom komt er dan ook nog een deel?

Omdat ik een brief kreeg. Eind januari, in de week dat ik die blogs aan het schrijven was. Nadat ik al een volle maand gedacht had dat de verbouwing afgerond was. De brief was vaag, ik wist niet eens zeker dat ze in mijn appartement moesten zijn. Mijn woonbegeleider belde om uitleg, en we kwamen erachter dat het raam in mijn gang vervangen moest worden. Toen nam mijn woonbegeleider afscheid, en nam tijdelijke begeleider T. het stokje over. (Over de wisseling van woonbegeleiders heb ik ook een keer geschreven, dat kun je hier lezen.)

Met T. overlegde ik dat ik niet nog een keer aanwezig wilde zijn bij een verbouwing, al was het nog zo’n kleine ingreep. Hij belde het bedrijf voor me, en regelde dat ik de sleutel ergens kon inleveren. Ook dat inleveren deed hij voor me.

Op donderdag zouden ze tussen 9 en 11 bezig zijn. Al om 8 uur werd er een hoogwerker tegen het gebouw gezet, dus vluchtte ik weg. Ik doodde tijd in de bibliotheek en in winkels. Ik had geregeld dat ik bij een vriendin welkom was, maar haar man was ziek, dus dat kon helaas toch niet doorgaan. Wel dronken we samen thee in de stad. Om 11 uur namen we afscheid, ik kon in theorie nu naar huis gaan. Maar ik durfde nog niet. Nog een uur doodde ik met winkelen, toen fietste ik, behoorlijk moe, naar huis.

Vanaf mijn fiets zag ik de hoogwerker al staan. Ze waren dus nog niet klaar. Wat nu? weer wegfietsen? Waarheen? Ik was te moe en overprikkeld voor nog meer winkels. De hoogwerker was niet op mijn verdieping, maar op die erboven bezig, dus ik beredeneerde dat ze bij mij al klaar waren. Maar toen ik mijn voordeur opende, zag ik een nieuw raam naast de voordeur, en aan de andere kant ervan een man, die stond te zwaaien. Ik schrok, en rende naar de woonkamer, hield de deur naar de gang dicht.

Nu kon ik de man niet meer zien, maar hij was er nog wel. Ik moest eigenlijk naar de wc, maar ik wilde niet weer door de gang lopen. Ik wilde ook wel weer wegvluchten, mijn huis uit, maar ook dan moest ik door de gang met die man aan het andere kant van het nu doorzichtige raam. Bovendien had ik nergens om heen te gaan.

 

Ik zat op de bank. Ze waren vast zo klaar. Ik moest maar eens gaan lunchen. Toen ging de deurbel. Niet de intercom, waarbij je met een schermpje eerst kunt kijken wie er is, maar de deurbel van mijn voordeur. Ik wist niet wat ik moest doen.. Ik was labiel en gestresst, en net als bij het vorige deel van de verbouwing, was ik bang dat als ik nu met een vreemde zou moeten praten, ik niet anders zou doen dan huilen.

Ik deed dus niet open.  Bleef zitten op de bank. Maar toen hoorde ik het geluid van een sleutel die in het slot werd gestoken. Mijn voordeur ging open. Een onbekende was in mijn gang, en als ik nu zou verraden dat ik thuis was, zou het alleen maar awkward worden, ik had immers niet opengedaan. Ik bleef verstijfd zitten. Wilde eigenlijk naar mijn slaapkamer vluchten, onder mijn bed gaan kruipen, maar dat zou geluid maken.

Ik hoorde niks meer op de gang, na een paar minuten al niet meer. Toch kon ik niet zeker weten dat hij weg was. Ik besloot minstens een uur te wachten. Als ik een uur lang niets hoorde, was hij vast weg. Van 10 over half 1, tot tien over half 2 zat ik daar, op de bank. Te bang om geluid te maken en tegelijk doorhebbend hoe belachelijk dat was.Toen opende ik voorzichtig de gangdeur, eerst op een kiertje. Tot mijn opluchting was er niemand. Ik deed de deur verder open. Bekeek verbaasd mijn nieuwe raam. Wat een uitzicht had ik opeens.

 

Een gedachte over “De verbouwing (deel 3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s