Waterverspilling

Het is lastig om dingen te bedenken die goed helpen tegen overprikkeling. Je terug trekken uit de prikkels, dat helpt. Rust nemen, zonodig zelfs slapen.

Je kunt ook een positieve prikkel gebruiken om minder overprikkeld te raken. Veel autisten hebben een deken die expres zwaar gemaakt is, dat drukt zwaar op je huid. Zo’n deken is nogal duur, en ik weet niet of hij bij mij ook zou werken. Voorlopig maar niet kopen dus.

Er is ook stimmen, ritmisch bewegen wat veel autisten helpt. Ik stim tegenwoordig af en toe, maar het voelt onwennig, ik ben nog te veel bezig met denken hóé ik moet bewegen, in plaats van mezelf te verliezen in de beweging.

Een positieve prikkel die bij mij wel helpt, is eten. Zoetigheid en vet, zijn twee heerlijke smaken. Bij overprikkeling veel fastfood eten, dat doe ik nog weleens. Maar ja, gezond is het niet. Ik probeer gewicht te verliezen, en dit helpt daar niet bij.

Dan blijft er nog maar één ding over, waarvan ik zeker weet dat het helpt. Water op mijn huid. Het liefst uit een zo hard mogelijke douchestraal. Dat is een heerlijk gevoel, en het is alsof ik de overprikkeling samen met het water in het doucheputje zie verdwijnen. En als ik moe ben en staan te veel werk wordt, ga ik er ook rustig bij zitten, op de badkamervloer. Dan kan ik 20 minuten of langer de wereld even vergeten en opgaan in de waterstralen. Vaak ben ik daarna dan genoeg ontprikkeld om weer een (rustgevende) activiteit te ondernemen.

Tegenwoordig voel ik me steeds vaker schuldig over mijn manier van ontprikkelen. Het nieuws staat vol met woorden zoals droogte, waterschaarste, watertekorten, en oproepen om zuinig te zijn. En daar zit ik dan, op mijn badkamervloer met de douchekraan open, water te verspillen.

Het spijt me wereld, ik wist dat ik een betere manier van ontprikkelen wist. Voor nu blijf ik, ondanks mijn schuldgevoel doorgaan met mijn douches. Maar ik hou wel mijn ogen en oren open, en als ik andere manieren van ontprikkelen tegenkom, zal ik ze op zijn minst eens proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s