aphantasia

Ik hou niet van beelden. Foto’s, plaatjes, ik heb er weinig mee. Vaak vind ik ze zelfs verwarrend.

Waarom laat je me juist deze foto zien? Waar moet ik op letten? Hoe word ik geacht te reageren? Een afbeelding is volgens het spreekwoord gelijk aan duizend woorden, en dat is misschien wel het probleem. Er is te veel informatie, allemaal tegelijk, en zonder rangschikking. Ik weet niet wat ik er mee aan moet.

Dat ik hierin afwijk van de norm, dat is me al heel lang duidelijk. Ik dacht dat het misschien met mijn gezichtsblindheid te maken kan hebben, of met mijn autisme. Maar de meeste autisten blijken juist beeld-denkers te zijn, die moeite hebben met woorden. Ik wijk dus af, ook van de gemiddelde autist.

Als jij je ogen sluit, en aan een appel denkt, zie je dan een appel? En als je aan de kleur groen denkt, zie je dan de kleur groen? Ik niet. Ik heb geen beelden in mijn hoofd. Ik denk aan het begrip appel, en aan het concept groen. In woorden en in woordloze gedachten, maar niet in beelden. Met mijn ogen dicht zie ik niks.

Laatst kwam ik per toeval tegen dat er hier een woord voor bestaat. Aphantasia. Ik vind het geen mooi woord, want het suggereert dat ik geen phantasia, fantasie zou hebben. Maar dat heb ik zeker wel, ik heb een levendige fantasie, in woorden en gebeurtenissen, niet in beelden. Met een meditatie die suggereert dat ik mezelf op een strand moet visualiseren kan ik niets, maar ik kan me wel inbeelden dat ik iemand op het strand tegenkom en met hem een gesprek voeren.

Ik heb geen beelden in mijn hoofd. Geluiden en geuren wel, maar ze zijn vluchtig. Moeilijk op te roepen, en moeilijk vast te houden. De naam voor mijn afwijkende brein is aphantasia. Nu ik dat weet, kan ik op onderzoek uit. Ik luister naar een paar youtubevideo’s, en lees een forum erover, maar verlies al gauw interesse. Ik wist al lang dat mijn brein anders was. Dat ik aphantasia heb, is niet wereldschokkend of verbazend. Het is geen tragedie, of een onzichtbare handicap.

Ik ben tevreden met mijn brein zoals het is.

2 gedachten over “aphantasia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s