De verbouwing (deel 4)

Deel 1 ging over de verwachtingen en voorbereiding van de verbouwing in mijn appartement, Deel 2 over de realiteit, die veel overprikkelender en stressvoller was dan ik van tevoren had verwacht. Toen kwam deel 3, waarin de verbouwing toch nog niet helemaal klaar bleek te zijn. Dit is deel 4, waarin centraal staat:

Wat heb ik hier van geleerd?

  • Ik heb moeite met communiceren. Ik ben zelden zo vastgelopen op een brief als met de eerste aankondigingen van de verbouwing, maar het komt vaker voor als ik slecht in mijn vel zit, dat sommige post zo stressvol is dat ik eerst een paar dagen of weken in passiviteit verval voordat ik actie onderneem. Sinds een paar maanden is het standaard dat mijn woonbegeleider wekelijks even vraagt of er nog post is waar ik actie op moet ondernemen, en helpt ze me eventueel met het bellen of mailen van een bedrijf.
  • Dat ik soms angstig word van het moeten doen van een telefoontje, is nu hardop benoemd. Voor mijn autismediagnose schaamde ik me hiervoor, en worstelde ik er helemaal alleen mee. Nu weet ik dat het oké is dat ik deze angst heb, en dat maakt het makkelijker voor me om om hulp te vragen. Ik heb mijn woonbegeleider, maar ook vriendin A. en broer Teddy gevraagd namens mij te bellen, maar ik ben ook tot het inzicht gekomen dat ik door positieve ervaringen te hebben over deze angst kan heengroeien. Op momenten dat ik goed genoeg in mijn vel zit, neem ik zelf meer initiatief bij het mailen en bellen, vaak nog wel met mijn woonbegeleider erbij. Als ik slechter in mijn vel zit, weet ik dat het oké is om haar te vragen namens mij te bellen, zonder dat ik me hierover schuldig hoef te voelen.
  • Ik functioneer heel wisselend. De ene dag kan ik alles aan en vraag ik me af waarom ik überhaupt woonbegeleiding nodig heb, maar onder invloed van stress en overprikkeling verdwijnen mijn vaardigheden. Het lukt me dan niet meer om voor mezelf te zorgen en duidelijk te communiceren. Dat is oké. Het helpt om te weten dat dit tijdelijk is, en dat ik als de stress en overprikkeling wegtrekken ook weer meer zelf zal doen.
  • Ik moet beter met stress leren omgaan. Tips zijn welkom.
  • Het is handig als mijn omgeving al van tevoren weet wat ik wel en niet nodig heb op moeilijke momenten. Dat kan ik bijvoorbeeld doen door mijn signaleringsplan, waarin staat hoe ik op prikkels reageer en wat ik dan nodig heb,  met mensen te delen.
  • Het is okee om om meer duidelijkheid te vragen.  Ik slikte gewoon de onduidelijke brieven die ik van de aannemer kreeg, zonder vragen te stellen. Toen mijn woonbegeleider voorstelde om om meer duidelijkheid te vragen, vond ik dat een eng idee, omdat ik me zorgen maakte over hoe dat op anderen overkwam en of het wel gepast was. Ze herhaalde telkens dat het daar niet om ging, maar dat het ging om wat ik nodig heb. Ik mag gewoon accepteren dat ik meer duidelijkheid nodig heb dan de meeste mensen, en om die duidelijkheid (laten) vragen.
  • Ik hoef niet andermans grenzen te bewaken. Het is makkelijker om om hulp te vragen als ik het niet mijn verantwoordelijkheid maak om de grenzen van mijn vrienden te bewaken, maar er op vertrouw dat ze dit zelf ook aangeven. Ik zegde een afspraak met vriendin A. af, omdat ik bang was dat ze genoeg van me zou krijgen als ik haar te vaak zag. Maar gelukkig had ik door dat ik om de verkeerde redenen afzegde, en heb ik uiteindelijk laten weten dat ik toch kwam. Tegenwoordig zien we elkaar soms wel 3 keer per week, en maak ik me veel minder zorgen of ik niet te veel langskom. Als dat zo is, dan hoor ik het vanzelf wel.

Nee, de verbouwing van mijn appartement wordt nooit een favoriete herinnering. Ik voel me nog steeds akelig als ik terug denk aan hoe ik me toen voelde. Maar ik probeer te focussen op het positieve, ik heb ook ontzettend veel van deze ervaring geleerd. En dat kan ik in de toekomst ook toepassen op andere situaties.

 

 

Een gedachte over “De verbouwing (deel 4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s