Ik ben niet lui, ik ben autistisch

Jaren geleden was ik eens een weekend weg, met een hoop andere mensen. Degenen die het weekend georganiseerd hadden kregen griep, dus toen we aan het eind van het weekend moesten schoonmaken en opruimen was er niemand die de leiding nam. Wel waren er genoeg mensen die hard aan het werk gingen. Ik niet.

Ik had een taak, ik weet niet meer welke, maar die was klaar. Wat moest er nog meer gebeuren? Ik bood hulp aan bij de afwassers, maar er waren al genoeg mensen in de keuken. Wat kon ik nog meer doen? Iemand zei geïrriteerd dat ik gewoon moest kijken wat er nodig was, en dat gaan doen. Maar wat dan? Ik probeerde nog aan wat andere mensen te vragen wat ik kon doen, maar kreeg soortgelijke antwoorden. Ik liep dus, meer in de weg dan dat ik hielp.

Iemand anders kwam binnen, pakte een bezem, en ging vegen. Dat was een goed idee, ik wilde gelijk zijn voorbeeld volgen. Maar.. nu waren de bezems allemaal in gebruik. Had ik het dus maar eerder bedacht. Ik zat weer te niksen, tot iemand anders, klaar met zijn taak, een veger en blik pakte. Dat had ik dus ook kunnen doen.

Ik weet zeker dat de andere mensen daar dachten dat ik lui was, en probeerde zo min mogelijk werk te verrichten. Maar, dat was niet zo. Ik was zeker wel bereid om te helpen, ook bij de onaangenamere taken. Maar ik wist niet wat ik doen moest. Rondkijken, en bedenken wat er gedaan moet worden, kan ik niet. (Ook in mijn eigen huis niet, daarom krijg ik daar tegenwoordig hulp bij.) Ik voelde me slecht over mezelf, alsof ik faalde. Het lukte andere mensen immers wél om nuttig te zijn.

Tegenwoordig weet ik dat ik autistisch ben, en dat geen overzicht hebben in dit soort situaties gewoon bij me hoort. Ik vraag om een duidelijke taak, en instructies hoe ik die uit moet voeren. Als ik dat krijg, doe ik met liefde de meest ellendige karweitjes, en ziet niemand me meer voor lui aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s