Bijbelstudie

Vanwege de hoeveelheid aan prikkels ga ik al een paar jaar niet meer naar de kerk. Dat is jammer, want langzamerhand zijn de kerk en ik elkaar een beetje uit het oog verloren. Ondertussen was ik flink aan het vereenzamen, ook buiten de kerk om.

Als poging om weer wat actiever te worden, en mijn kennissenkring uit te breiden, besloot ik een paar jaar geleden lid te worden van een bijbelstudiegroep.

Dit ging niet zo heel goed. Ik wist nog niet dat ik autistisch was, en ik wist ook nog niet dat ik open mocht zijn over mijn beperkingen en angsten. Ik was wel lid, maar ik was doodsbang om naar zo’n avond toe te gaan. Het was vaak op een adres waar ik (als nieuw lid) nog nooit geweest was, waardoor ik in het donker het juiste huis moest zoeken, en dan aanbellen bij mensen die ik nog niet heel goed kende. Dat vond ik ontzettend eng, waardoor de drempel om te gaan voor mij ontzettend hoog lag.

Ook kwam ik er vaak pas een dag van te voren of op de dag zelf achter dát ik bijbelstudie had. Ik had er dan niet op gerekend, en ik heb meestal niet de flexibiliteit om op zo’n korte termijn nog een (moeilijke) activiteit aan mijn agenda toe te voegen.

Ik liet dus vaak verstek gaan, maar afmelden deed ik niet. Ook emails sturen vond ik ontzettend moeilijk, ik schreef vaak wel een eerste versie, maar drukte nooit op verzenden. De bijbelstudiegroep wist dus alleen dat ik niet kwam, en niet waarom. Ze hebben echt wel hun best gedaan, mailtjes gestuurd, iemand heeft me zelfs een keer voor het eten uitgenodigd (durfde ik ook al niet), maar op den duur verslapte de aandacht. Ik werd nog lang nadat ik gestopt was met komen gemaild, maar op den duur stopte dat.

In de drie jaar die volgden, gebeurde er van alles in mijn leven. Ik kreeg een autismediagnose, kennis over autisme, én, ik leerde dat het okee is om me uit te spreken over beperkingen en dingen die ik moeilijk vind. Mijn angst is nog wel aanwezig, maar meer onder controle, dingen doen die ik niet durf is nu een stuk makkelijker vergeleken met een paar jaar geleden.

Afgelopen september besloot ik dat ik wel weer op bijbelstudie wilde. De hoofdreden was voor mij om meer mensen te leren kennen, en ook weer bij de kerk betrokken te worden. Ik vond het wel lastig dat ik op mijn vorige bijbelstudiepoging bewezen had een onbetrouwbaar en afwezig lid te zijn, maar dit keer zou ik benoemen en eerlijk zijn over wat er wel of niet lukte. Ik besloot eerst de operatie die ik in november had af te wachten, en daarna op zoek te gaan naar een bijbelstudiegroep.

Maar, nog geen week nadat ik dit bedacht had, (en er nog met niemand over gesproken) werd ik door een vriendin uitgenodigd om lid te worden van haar bijbelstudiegroep! Als ik niet zelf net bedacht had dat ik dit wilde had ik misschien wel nee gezegd, maar nu stemde ik er mee in te komen. En tot nu toe gaat het hartstikke goed. Het is netjes elke twee weken, waardoor ik het lang van te voren in mijn planning kan zetten, en het is meestal in de kerk, een locatie die ik in het donker makkelijk kan vinden.

Die keer dat de band in de kerk oefende en ik veel last had van het geluid sprak ik dat uit, en vertelde iets over mijn overgevoeligheid, zodat de groep hier de volgende keer rekening mee houdt. Die keer dat het bij een van de leden thuis was en ik dus een vreemd adres moest zoeken, werd er eerst bij mij gecheckt of ik dat okee vond. Ik vond het okee, want ik vond het eng, maar niet té eng, en ook wel weer leuk om iemands huis van binnen te zien. De bijbelstudieleden hebben meerdere keren uitgesproken dat het zo fijn was dat ik lid van hun club ben geworden.

En toen werd het eind oktober, en zou ik over een paar dagen geopereerd worden. Ik ging die week nog wel ‘gewoon’ naar bijbelstudie. Tot mijn verassing had ieder lid een kaartje voor me meegenomen, met een bemoedigende tekst. Dat hadden ze zo onderling afgesproken. Ook kwamen de meeste leden in de weken na mijn operatie op bezoek.

Ik ben blij dat ik deze bijbelstudiegroep heb gevonden en dat het nu wel lukt om naar de bijeenkomsten te komen. Ik ben blij dat ik niet gewacht heb tot na de operatie, zoals mijn plan was, maar dat de groep voor die tijd al op mijn pad geplaatst werd. Wat een zegen!

 

 

Een gedachte over “Bijbelstudie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s