Lange pauzes

Als ik met mijn vriend D. bel, zegt hij vaak iets over de lange pauzes die ik in het gesprek laat vallen. In mijn beleving zijn die er niet. Ik ben druk bezig met informatie verwerken, nadenken, een reactie vormen, en dan pas reageren. In deze telefoongesprekken ook nog eens in het Engels!

Ik heb laatst geblogd over telefoonangst, en daarin ontdekte ik dat het tempo van de conversatie aan de telefoon hoger ligt dan in een ‘echt’ gesprek. Het is dus niet zo gek dat ik in een telefoongesprek af en toe een korte pauze nodig heb om alles te verwerken. Gelukkig krijg ik daar van D. ook gewoon de ruimte voor.

Het begint me de laatste tijd op te vallen dat ik ook in andere gesprekken stiltes laat vallen. Vooral tijdens gesprekken met mensen die ik niet zo heel vaak spreek, of bij wie ik me (nog) niet helemaal op mijn gemak voel. Reageren op een vraag, dat lukt wel snel. Maar als een onderwerp is afgerond en er een nieuw onderwerp ter sprake moet komen, val ik stil. Niet uit onwil, maar omdat mijn hoofd gewoon nog bezig is met verwerken wat er net gezegd is. Ik bedenk me pas dat ik misschien iets zou moeten zeggen als het al een paar seconden stil is. En dan moet ik ook nog bedenken wat, waardoor de stilte nog langer duurt!

Meestal is mijn gesprekspartner begaafder in het converseren dan ik ben, en zal hij of zij de stilte niet zo lang laten duren. Dan ligt er al lang weer een nieuwe vraag of onderwerp waarop ik kan reageren. Soms zorgt dit er wel voor dat het gesprek een beetje uit evenwicht is. De ander stelt mij bijvoorbeeld allerlei vragen over mijn leven, maar krijgt zelf geen vragen van mij terug over hoe het met haar gaat.

Ik vind het niet zo erg als een gesprek af en toe stil valt, voor mij is het een rustpunt. Maar de ander kan het misschien snel ongemakkelijk gaan vinden. En ik wil wél geïnteresseerd en betrokken overkomen, want dat ben ik ook. Misschien kan ik op zoek gaan naar een manier om hier mee te oefenen.

 

Een gedachte over “Lange pauzes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s