Zwaaien

Ik ga al heel lang niet meer naar de kerk. Niet vanwege een geloofsverandering, maar vanwege mijn autisme. Zoveel mensen, die allemaal tegelijk praten (voor en na de dienst) en die allemaal tegelijk zingen, (tijdens de dienst), ik kan het niet aan. Wel doe ik mijn best om betrokken te blijven bij de gemeente. Ik ging naar koffieochtenden, nu naar bijbelstudies, en ook naar de maandelijkse meditatieve dienst die een stuk minder overprikkelend is. Ook kijk ik op zondag naar de livestream van de kerk. Zo maak ik toch de kerkdienst een beetje mee.

Het belangrijkste onderdeel van de kerkdienst is, vind ik, het ontmoeten van je gemeenteleden. Ervaren dat je deel uit maakt van die grote familie. Dat kan niet online. Of toch wel?

Afgelopen zondag ging iemand voor die ik ken van bijbelstudie. Ik was enthousiast dat er eindelijk eens een vrouw voor ging, en luisterde en keek online mee vanaf de bank. Het was een prima kerkdienst, en aan het eind begon mijn aandacht al bijna te verslappen. Maar toen begon de predikante ineens over haar bijbelstudiegroep. En toen dat er één van de mensen daar helemaal nooit naar de kerk komt, maar wel online meekijkt. En toen noemde ze me bij naam. Ze riep de gemeente op om, bij het verlaten van de kerk even naar de camera te zwaaien, zodat ik zou weten dat er aan me gedacht werd.

Ik was overdonderd, verrast, en ik wist niet wat ik moest denken terwijl het laatste lied gespeeld werd en ik thuis meezong. Toen volgde de zegen, en de dienst was voorbij. De predikante zwaaide, als eerste. Tientallen handen gingen de lucht in, een voor een, terwijl ze langs de camera liepen. Minutenlang werd er naar mij gezwaaid. Er komt altijd maar één van de twee camera’s op de livestream terecht, dus ik stelde me voor dat er buiten beeld nog eens tientallen mensen naar me zwaaiden. Al gauw hield ik het niet meer droog, en stroomden er bij mij tranen uit mijn ogen. Diezelfde dag nog keek ik het filmpje nog drie keer terug. Wat een bijzondere manier om mij me speciaal te laten voelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s