Taal

Doodsbang stapte ik de vrijwilligerscentrale binnen. ‘Hallo, ik heb geen afspraak, maar ik wil graag vrijwilligerswerk gaan doen.’

Tijdens de wandeling hier naartoe had ik mezelf voorgehouden waarom ik dit deed. Meer contacten opdoen. Me nuttig voelen. Iets doen voor de maatschappij. Mezelf ontwikkelen.

Dat is nu bijna 4 jaar geleden. Al die tijd heb ik met veel plezier gewerkt als taalcoach. Ik werd gekoppeld aan een taalmaatje, en mocht op zijn/haar niveau, samen uitvogelen hoe deze persoon het best geholpen zou zijn met het leren van de Nederlandse taal. Door de jaren heen heb ik er 3 gehad, de laatste twee jaar begeleid ik een man die hier studeert, en niet alleen conversatie probeert te leren, maar ook voor zijn studie een oud-Nederlandse tekst probeert te lezen. Ik vind het erg leuk om hem daar mee te helpen.

Ik ben ontzettend goed in taal. Ik schrijf blogs en gedichten, ik hou van woordspelingen en puzzels. Ik ben een serieuze boekenwurm, en had niet genoeg aan de twee pagina’s die ik hiervoor reserveerde in mijn agenda, om bij te houden welke boeken ik vorig jaar heb gelezen.

Maar als ik zoek op ‘autisme en taal’ kom ik mezelf niet tegen. Dan kom ik de problemen tegen, de kinderen die niet praten, of met moeite. Hier hoorde ik ook bij. Ik had als kind te zwakke mondspieren, en praatte zacht en onduidelijk. Ik heb jarenlang logopedie gehad, en dat schijnt vaker voor te komen bij kinderen met autisme.

Met geschreven taal heb ik nooit problemen gehad, ik ben er juist dol op! En ik ben niet de enige autist die veel met taal bezig is. Ik probeer er informatie over te vinden. Een vraag op sociale media levert veel voorbeelden op: autisten die roepen dat zij ook goed zijn in taal, maar weinig echte bronnen. Over het algemeen lijken wij, autisten goed te zijn met taal, maar slecht met spreken en communicatie.

Daar zijn ook weer uitzonderingen op, mijn vriend David kan bijvoorbeeld helemaal niet spellen. Niet iedere autist is dus goed in taal. Maar ik wel. Voor mij is taal een talent. En dankzij mijn vrijwilligerswerk kan ik mijn talent inzetten om de wereld een klein stukje mooier te maken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s