Mailtjes

Het is een eenzinnig mailtje dat me van de wijs brengt. Iemand biedt aan me te helpen, te overleggen over iets wat ik zou voorbereiden.

Het levert te veel vragen op, te veel onduidelijkheid. Moet ik het niet eerst zelf proberen voor ik hulp accepteer? En wat bedoelt ze met overleggen? Moet ik bij haar langskomen, of gaat dat ook via de mail?

Ik weet dat ik terug moet mailen. Dat ik daarin ook gewoon om meer duidelijkheid mag vragen, de mailster weet dat ik autisme heb, dus dat begrijpt ze best. Maar ik stel mijn mailtje uit. Weet niet wat ik wil zeggen of vragen, en hoe ik dat moet aanpakken.

Het is het begin van een domino-effect. Op een mailtje van een vriendin waar ik normaal geen moeite mee zou hebben loop ik ook vast. Ik reageer ook al niet op een mailtje over een afspraak, en haal er in mijn hoofd andere zaken bij. Die kennis die ik vorige maand al zou sms’en. Die nieuwe kennis bij wie ik best op de thee zou willen komen als het me lukt een bericht te schrijven. Ondertussen gaan de dagen voorbij en raak ik gestrest van het idee dat dat eerste mailtje nog steeds geen antwoord heeft gekregen.

Het is te veel, te onoverzichtelijk, ik ga mijn mailbox vermijden.

Een paar jaar geleden was dit probleem chronisch. Mails werden vaker niet dan wel beantwoord, en alleen al het openen van mijn mailbox gaf zoveel spanning dat mijn hartslag verhoogde, en ik soms meteen weer wegklikte. Ik schaamde me voor mijn probleem, en verzon smoesjes, wat de dingen niet beter maakte. Als je vaak genoeg niet reageert nemen mensen aan dat je niet geïnteresseerd bent, en stopt hun belangstelling ook.

Nu is het een kleine terugval. Tegenwoordig gaat het meestal goed, reageer ik meestal op e-mail binnen 1 of 2 dagen. De keren dat ik vastloop, zoals nu, beginnen de uitzondering te worden. Ik ontwar de kluwen weer langzaam, een berichtje tegelijk. Alles hoeft niet meteen tegelijk, ik mag mijn tijd nemen om het overzicht weer terug te vinden. En als het me niet lukt, mag ik ook mijn woonbegeleider vragen om mee te kijken, daar heb ik haar voor.

Als je mij een mailtje stuurt, en krijgt geen antwoord. Weet dan dat het niet persoonlijk is, en het hoeft ook niet eens aan jouw mailtje te liggen, misschien was de timing gewoon net verkeerd. Als je op antwoord zit te wachten, mail of bel me een paar dagen later gewoon nog een keer. Wees duidelijk en begripvol, dat helpt me de kluwen te ontwarren, en alsnog te reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s