Nummerborden

Ik kan ze niet negeren. Mijn informatiefilter werkt niet naar behoren, dat is wat autisme is. Alle informatie komt binnen, of ik nou wil of niet. Dus ik lees ze, allemaal.

Op de fiets, lopend, of als ik met iemand mee kan rijden met de auto. De nummers vergeet ik gelukkig meestal net zo snel als ik ze gezien heb. De letters blijven hangen, want ik associeer er meteen een woord mee.

Ik maak opmerkingen als: ‘wat gek, die auto staat normaal gesproken ergens anders,’ als ik in mijn eigen stad ben, en op de snelweg zeg ik dingen als: ‘hé, er staat in mijn stad ook een auto met TVB’ of ‘dat is al de tweede auto die we tegen komen met XXZ.’

De kleur, het model en de cijfers, ik vergeet ze meteen, maar de letters blijven hangen. Dat heb ik zelfs een keer bewezen toen ik in Engeland was. ‘Die auto komt uit K.’ zei ik daar verrast, K. is het dorp waar mijn ouders wonen. ‘Hij staat altijd op de Kerkstraat.’ Mijn ouders namen me niet heel serieus, het was vast een auto die er op leek, en een soortgelijk nummerbord had. Maar ik hield vol dat het een auto van de Kerkstraat in K. was. We reden achter de auto de boot op, terug naar Nederland. We reden achter de auto de boot weer af, de snelweg op, de snelweg af. We reden achter elkaar dorp K. binnen, en toen mijn ouders afsloegen naar de parkeerplek achter hun huis, reed deze auto rechtdoor, richting de Kerkstraat…

Soms zou ik het uit willen zetten.  Vooral als ik al overprikkeld ben, zijn die nummerborden heel veel informatie die ongevraagd mijn hoofd in word geslingerd. Ik heb zelfs een keer geroepen dat ze nummerborden van auto’s die geparkeerd staan af zouden moeten dekken, dat scheelt al gauw de helft. Maar meestal ben ik niet zo moe dat het een last is. Meestal is het gewoon een gekke eigenschap van me. Meestal is het wel grappig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s