Hoera, het is autismeweek!

Ik kreeg mijn autismediagnose op 26 februari 2018, nu ruim twee jaar geleden. Slechts een paar weken later, was het autismeweek, en op 2 april: wereldautismedag. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik was in een autisme-jubelstemming. Na zo lang onverklaarbare problemen te hebben gehad, en na zo lang een autisme-vermoeden te hebben gehad, had ik nu duidelijkheid: een officiële diagnose. Ik was er blij mee, en vond mijn diagnose reden voor feest. Wereldautismedag, en autismeweek, voelden als dat feest. Het was die week alsof de hele wereld me een stukje extra waardeerde.

Het was een leuke week, autismeweek 2018. Er was een workshop over autisme en stress in mijn eigen kleine stadje, waar ik heen ging. Ook was er een grote christelijke conferentie over autisme, waar zo’n duizend mensen kwamen, waaronder ik, mijn moeder en zussen. Het was heerlijk om hier heen te gaan, andere autisten te ontmoeten en meer te leren over mijn eigen aandoening.

In 2019 dreigde autismeweek bijna een teleurstelling te worden. In mijn eigen kleine stad werd niks georganiseerd, en in de dichtstbijzijnde grote stad was er alleen een dag die 70 euro kostte, te veel voor mij. Ik ben uiteindelijk nergens heen gegaan. Toch was autismeweek allesbehalve een teleurstelling, want er verscheen een boek waar ik naar uit had gekeken (Bianca Toeps, maar je ziet er helemaal niet autistisch uit), en ik had zelf een leuke activiteit bedacht: Ik begon een weblog over autisme. Die autismeweek publiceerde ik elke dag een bericht, toen de autismeweek voorbij was veranderde dat in elke week. Een jaar later lukt het me nog steeds om iedere zaterdag een nieuw bericht te publiceren, over mijn eigen leven en/of over autisme. Meestal zit er behoorlijk wat overlap tussen die twee onderwerpen.

Nu is het autismeweek 2020. Er is weer veel georganiseerd, het programma kun je vinden op autismeweek.nl. Helaas is er wederom niks dicht bij mij georganiseerd, maar ik overweeg nog of een van de activiteiten een reis waard is. Als ik ergens heen ga zul je daar ongetwijfeld in een volgende blogpost over lezen. Ook dit jaar valt de autismeweek in het water. Door het coronavirus zijn alle activiteiten afgelast. Wel hoop ik weer op veel aandacht voor autisme in de media. Goede interviews en artikelen, die voor meer kennis en begrip over autisme zorgen.

Autisme is misschien een handicap met heel veel nare kanten en moeilijkheden, maar ik ben nog steeds ontzettend blij met mijn diagnose. Dus wat mij betreft, is autismeweek een feestweek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s