Boeken over autisme (1)

Het is de bedoeling dat dit een terugkerend onderwerp wordt. Sinds mijn autismediagnose lees ik alles wat los en vast zit over autisme, en vooral dus heel veel boeken. Vandaag noem ik 5 van de boeken die ik recent gelezen heb, en vertel ik er kort iets over.

Moederen met autisme – Sigrid Landman

Als Sigrid een baby krijgt, wordt haar hele leven anders. Ze snapt weinig van non-verbale communicatie, waardoor ze het idee heeft dat ze geen contact krijgt met haar baby. Hierdoor raakt ze steeds verder in de put.

Een paar jaar later heeft ze een moeilijke kleuter, en begint ze te lezen over Autisme Spectrum Stoornissen. Hierin herkent ze niet alleen haar dochter, maar ook zichzelf.

Dit boek is waargebeurd, en eerlijk opgeschreven. Ik heb ervan genoten het te lezen, hoewel het soms behoorlijk heftig is, vooral het deel dat over de babytijd gaat. Het deed me ook twijfelen aan mijn eigen kinderwens. Kan ik als snel overprikkelde autist wel een klein kind aan? En wat als dat kind ook autistisch blijkt te zijn?

Anders kijken naar autisme – Merel Boogaard

Veel blogs en recenties laten zich lovend uit over dit boek. Merel vertelt over haar eigen autisme, en dat ze bij de hulpverlening niet vond wat ze zocht, maar in new-age-stromingen wel. Het boek heeft het over aarden en dimensies van bewustzijn. Voor mij veel te zweverig, en ik heb het niet met plezier gelezen. Wel goed zijn de tips voor omgang met autisten, waarmee ze elk hoofdstuk afsluit.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Ik was al een fan van de blog van Toeps, waarin ze niet alleen over autisme schrijft, maar ook over haar werk, haar reizen naar Japan, en alles wat haar bezig houdt. Het boek heb ik dus meteen toen het uitkwam gekocht. Daar heb ik zeker geen spijt van gehad! Toeps vertelt helder wat autisme inhoudt, en geeft daarbij voorbeelden uit haar eigen leven.

Een reis door het leven van Kees – Kees Momma

Kees is autistisch, en heeft een fotografisch geheugen. Dit gebruikt hij om nauwgezet zijn leven te beschrijven, en de rol van autisme er in. Dit boek las ik een tijd geleden, toen mijn autismediagnose nog heel vers was. Ik herkende mezelf slechts beperkt in het beeld dat Kees van autisme schiep, het leek bij hem altijd grootser en heftiger te zijn dan bij mezelf. Toch is het de moeite van het lezen zeker waard, ik heb veel respect gekregen voor Kees, en hoe hij met zijn uitdagingen omgaat.

Om wie je bent – Aaltje van Zweden

Een mooi verhaal, niet over de beleving van een autist, maar over de beleving van zijn moeder. Ze heeft hard gestreden om voor haar kind een plekje in de maatschappij te vinden en zelfs meerdere goede doelen opgericht. Ook geeft ze een kijkje in haar eigen leven, en vooral de moeizame relatie met haar vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s