Oogcontact

Ik dacht altijd dat het beeldspraak was. Een van die rare dingen die mensen zeggen: oogcontact maken. Wat het precies was, wist ik niet.

Toen ik een autismediagnose kreeg, nu twee jaar geleden, leerde ik dat het een autistending was;  geen oogcontact maken. Deed ik dat eigenlijk wel? Wat ik leerde was dat het geen beeldspraak is. Dat mensen daadwerkelijk naar elkaars ogen kijken, tijdens het spreken. Telkens een paar seconden, en dan weer wegkijken. Het geeft mensen het idee dat je betrokken bent bij een gesprek, en ik lees zelfs (op wikipedia) dat mensen op deze manier allerlei emoties kunnen aflezen.

Ik kijk mensen aan, als ik met ze praat. Waarmee ik bedoel dat ik in de richting van iemands gezicht kijk, maar ik kijk nooit naar iemands ogen. Waarom, dat wist ik eigenlijk nooit, tot ik besloot het een keer voor de grap wél te doen. Ogen zijn… nogal overprikkelend. Ze zitten geen moment stil, maar ze knipperen, bewegen, en de wenkbrauwen erboven voeren soms ook een dans uit. Het leidt af van het gesprek. Ik kan me concentreren op die beweegrondjes in iemands gezicht, of ik kan me concentreren op wat iemand zegt, niet allebei.

Toch krijg ik vaak te horen dat ik goed oogcontact maak (als in: jij kan helemaal niet autistisch zijn, want je maakt oogcontact). Kennelijk is iemand aankijken, waarbij de ogen genegeerd worden, voldoende om mensen het idee te geven dat je oogcontact maakt. Dat doe ik overigens niet uit mezelf, het is aangeleerd gedrag. In mijn allereerste psychologische rapport, van toen ik 4 of 5 was staat: aandachtspunt: we moeten Corina leren oogcontact te maken. Inderdaad kan ik me van heel vroeger herinneren dat mijn moeder me regelmatig dwong haar aan te kijken, en dan weer opnieuw te beginnen met mijn verhaal. Het heeft geholpen. Ik ben een ster in naar iemands gezicht kijken zonder de ogen te zien. Toen ik tien was, werd ik getest op autisme, en in het rapport lees ik dat het feit dat ik goed oogcontact maakte een van de redenen was dat ik geen diagnose kreeg. Tja, had dan dat rapport van 5 jaar eerder gelezen, denk ik nu.

Overigens zegt wikipedia ook dat oogcontact een belangrijke rol speelt in flirten. Iets wat ik ook totaal niet snap. Zou dat de reden zijn dat ik nog steeds alleen ben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s