Verschillende manieren van overprikkeling

Als je mij heel snel gillend gek wilt maken, moet je iets laten bewegen waarvan het niet de bedoeling is dat ik er (al) mijn aandacht op vestig. Iets wat danst in de wind is al genoeg om mij heel snel heel erg overprikkeld te maken. Tegenwoordig zijn er nogal wat websites met gifjes, bewegende beelden. Dat is heel mooi, maar ik kan er niet tegen. Er zijn websites die ik letterlijk gestopt ben regelmatig te bezoeken, alleen maar omdat ze bewegend beeld gebruiken. Mijn zus heeft hier ook last van, en ze voegt nog toe dat dansende smileys zo vervelend zijn.

Mijn broer, Teddy, die het idee voor deze blog aandroeg, is gevoelig voor lampen, maar niet voor licht. Ook maken vliegende insecten hem knettergek. Zijn vriend A. heeft juist weer last van stemgeluid, en kan daardoor ook moeilijk in slaap komen.

Een paar maanden geleden kreeg mijn broer voor zijn verjaardag een magnetron, en hij werd gek van een bijna onhoorbare piep die de magnetron maakt als hij niets doet. Uiteindelijk heeft hij een stekkerdoos met knop gekocht, zodat hij de magnetron kan uitzetten als hij hem niet gebruikt. Dan maar geen digitale klok op zijn kamer.

Over klokken gesproken, ik had jarenlang een klok op mijn kamer. Maar toen ik chronische vermoeidheid kreeg, wat mijn prikkelgevoeligheid flink deed toenemen, kon ik steeds vaker niet tegen het getik. Steeds  vaker rukte ik de batterijen er voor een paar dagen uit om tot rust te komen. Uiteindelijk is de klok met pensioen gegaan.

We zijn allemaal autistisch, maar onze overprikkeling komt bij iedereen door andere dingen. Dat maakt het ook zo lastig om voor een groep autisten het ieder naar zijn zin te maken. Zet er een paar bij elkaar, en iedereen heeft ergens anders last van. Zo zijn er zelfs websites voor autisten waar ik niet kan komen omdat ze te veel beweging hebben. Mijn overprikkeling is zo uniek dat kennelijk niemand daar aan gedacht heeft.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s