Boeken over autisme (4)

Is er een hemel voor autisten? – Alianna Dijkstra

Dit is een interviewboek. De auteur vertelt het verhaal van 20 gelovige mensen. 5 daarvan zijn hulpverleners die met autisten werken, de anderen zijn zelf autistisch. Het is goed en helder geschreven, en de hoofdstukken zijn niet te lang. Ook helpen de duidelijke tussenkopjes me om het overzicht te bewaren. In de verhalen van de autisten wordt er ingegaan op hun leven, hun diagnose, maar vooral op hun geloofsleven. Zo wordt er bijna altijd wel gevraagd of de geïnterviewde denkt dat hij in de hemel nog autisme zal hebben. Maar er wordt ook ingegaan op hoe de kerkdienst en het gemeenteleven ervaren worden. De hulpverleners wordt gevraagd welke rol hun geloof speelt in het contact met cliënten.  Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Als gelovige autist lees ik veel boeken over geloof, en en veel boeken over autisme, en het was leuk dat die onderwerpen in dit boek overlapten.

Niet ongevoelig : vrouwen met autisme  – Henny Struik

Henny Struik is heel gedegen te werk gegaan. Ze heeft 30 vrouwen met autisme een lange vragenlijst gestuurd, en hun antwoorden per categorie in het boek gezet. Die categorieën omvatten veel, van relaties tot gevoelsleven tot verwerking van de diagnose. Ze benadert autisme dus niet vanuit een of andere psychologische theorie, maar kijkt naar hoe autivrouwen de dingen in de praktijk ervaren. Op elke pagina laat ze meerdere vrouwen kort aan het woord om iets over het betreffende onderwerp te zeggen. Ik las dit boek kort na mijn diagnose, en voor mij was het een feest van herkenning. Nu, in 2020 herlees ik het, en blijkt het nog steeds een geweldig boek te zijn.

Leven in angst – Karin Scheffer

Dit biebboek zag er nog zo netjes uit dat ik me afvraag of ik de allereerste lezer ben. Het boek is ook pas in 2019 uitgekomen. Karin vertelt in korte overzichtelijke stukjes over haar leven met haar zoons en vader, en met name over haar zoon Stijn, die autisme en een heftige angststoornis heeft. Ze vertelt het goed, duidelijk. Stijns angst is zo heftig dat hij niet naar school kan, en de zoektocht naar hulp is eindeloos. Met een goede balans laat ze zowel de worsteling van haarzelf en haar man zien, als de onmacht van Stijn. Ze blijft respectvol als ze over haar familieleden schrijft, dat vind ik belangrijk.

IJskastmoeder – Janneke van Bockel

Kleine stukjes, van 1-3 bladzijden geschreven door een moeder over haar autistische kind. Dit meisje is intelligent, gaat naar een normale school, maar ze heeft het ook wel eens moeilijk. Sociale dingen zijn lastig, ze is bang voor dieren, en ze heeft heel veel behoefte aan duidelijkheid. Voor de ouders is ze zeker een pittig kind. De schrijfster deelt haar frustraties, maar zorgt er toch ook voor dat ze altijd liefdevol over haar kind schrijft. Ook doet ze verslag van haar ervaringen met hulpverleners en het aanvragen van geldpotjes, wat erg moeizaam gaat. Ik vond het een fijn boek, wat ik met plezier las.

Martijn: kroniek van een asperger

Waarom las ik dit boek? Omdat het in de bieb stond, bij het onderwerp autisme. Ik lees bijna alles met dat onderwerp. Maar waarom stond het in de bieb?

Het boek gaat over de autistische (het boek heeft het over asperger) Martijn, die op 43-jarige leeftijd overleed. Het is een soort plakboek. Eerst al zijn artikelen, over random onderwerpen, dan zijn tekeningen, en uiteindelijk zijn levensverhaal, door anderen geschreven. Een waardevol boek als je Martijn gekend hebt en hem mist, maar voor mij niet interessant. Ik snap dan ook niet zo goed hoe dit boek in de bibliotheek terecht is gekomen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s