Prikkelgevoeligheid

Mijn broer kwam net thuis uit de supermarkt, en stuurde mij een bericht:

Holyshit.. De supermarkt heeft nu iets dat het nog meer overprikkeld maakt
Er zitten lampjes bij de prijzen die knipperen.

Ik heb die knipperende lampjes gelukkig niet zelf gezien. Ik laat mijn boodschappen thuis bezorgen. Thuis laten bezorgen vraagt een hoop voorbereiding en planning, je moet voor twee weken bedenken wat je nodig hebt en wat je wilt eten.  Toch is het gemakkelijker dan naar de winkel gaan. Voor mij kost een supermarktbezoek minstens 6 uur. Een half uur winkelen, 10 minuten fietsen, en gemiddeld 5 uur bijkomen. De Aldi is gelukkig minder heftig, die hebben geen muziek en het is er donkerder. Maar de Aldi is 20 minuten fietsen, en ik vind het wel belangrijk om een supermarkt in de buurt te hebben. Voor als er iets niet bezorgd is, of ik plotseling iets nodig heb. Soms zijn er ook dingen die online niet leverbaar zijn, en je kan niet altijd groenten lang genoeg vers houden als je maar eens per twee weken bestelt.

Supermarkten zijn misschien commerciële bedrijven, maar hebben ook een soort publieke functie. Iedereen heeft een supermarkt nodig. Daarom zouden supermarkten wel eens vaker bewust mogen nadenken over hun prikkelbeleid. Lichten, geluiden, piepjes bij de kassa, ze hebben meestal een functie, maar ze zouden ook vaak een stuk minder heftig kunnen. Knipperende lichtjes om aanbiedingen te promoten, dat gaat echt te ver. En denk niet dat dit alleen maar mijn probleem is, prikkelgevoeligheid komt voor bij:

  • Autisme
  • Ad(h)d
  • Dementie
  • Hersenletsel
  • Burn-out
  • Chronische vermoeidheid
  • Angstklachten
  • Depressie

In Sint-Michielsgestel hebben ze sinds 2018 een prikkelvrij boodschappenuurtje. Ook in Waalwijk en Valkenswaard kun je prikkelarm winkelen. Het kán dus wel. Kom op supermarkten in mijn stad, regel dit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s