‘hij doet niets’

Ik loop met mijn zus door het parkje langs de rivier. Al 30 meter van te voren zie ik hem: een niet-aangelijnde hond. Rustig blijven. Er gebeurt vast niets. Het is een kleine hond. We komen steeds dichterbij, en met elke stap neemt mijn angst toe. Het is een obstakel waar ik langs moet, maar hopelijk (en waarschijnlijk) gebeurt er niks.

Op 5 meter afstand heeft de hond ons ook door. Hij komt naar ons toegerend. Naar mij toegerend. Gauw ga ik aan de andere kant van mijn zus lopen. Dat helpt niet, de hond rent achter mijn zus langs, weer op mij af. ‘A., help!’ roep ik, nu echt in paniek. Nu roept het baasje de hond bij hem, en gelukkig gehoorzaamt de hond. ‘Hij doet niets hoor,’ zegt de hondeneigenaar tegen ons. Mijn zus geeft antwoord, maar dat gaat langs me heen. Ik voel een mengeling van angst en schaamte.

Later, als we de hond achter ons gelaten hebben en ik niet meer bang hoef te zijn, word ik ook boos. Hoezo, hij doet niks? Is achter me aanrennen en op me afkomen niks doen? Als een mens zich zo had gedragen was ik ook bang geweest, waarom moet ik dit gedrag van een hond slikken? Waarom is wat de hond doet normaal, en ben ik de rare in deze situatie, omdat ik in paniek raakte?

Op therapie kom ik terug op het incident, en op mijn angst voor honden in het algemeen. In februari had ik een soortgelijk incident, en ik ben sindsdien niet meer alleen in het park geweest. Als ik met iemand anders wandel ben ik altijd alert, heb ik altijd door of er honden in de buurt zijn en of ze aangelijnd zijn. Meestal lukt het me wel om rustig te blijven, maar als er een hond in de buurt is geniet ik niet langer van mijn wandeling.

Mijn therapeut zegt dat de beste manier om met een angst om te gaan blootstelling is. Bij vermijden wordt de angst steeds groter, bij blootstelling zul je merken dat er meestal niets gebeurt. Ga juist wel naar het park, in eerste instantie samen met iemand die je vertrouwt, en van je angst weet. Vraag ook gerust of een hond aangelijnd mag worden als dat helpt. Het idee is dat ik zo positieve of neutrale ervaringen opbouw, en minder bang word.

Ik vind het moeilijk haar te geloven. Ik mijd het park nu, en alsnog heb ik 3 keer in een jaar een hond meegemaakt die geen afstand hield en veel te dichtbij kwam. Zolang de hondeneigenaren zeggen dat ‘hij niets doet’ als een hond naar me toe komt, voel ik me in de buurt van honden niet veilig.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s