Boeken

Ik kan het nu niet meer terugvinden, maar ik herinner me het nog. Toen ik getest was op autisme, maar nog geen diagnose had, zocht ik veel op ‘vrouwen met autisme’. En ergens las ik het volgende: Waar jongens stereotype hobby’s hebben zoals dinosaurussen of treinen, hebben meisjes minder opvallende interesses. Ze zijn bijvoorbeeld gefascineerd door barbies, of ze verzamelen boeken.

Dit was voor mij één van die momenten dat ik het, zonder officiële uitslag, ineens zeker wist. De spreekwoordelijke kwartjes vielen letterlijk op hun plaats. Boeken verzamelen, ja, dat deed ik!

Ik las altijd al veel. Als klein meisje mocht ik maar één boek tegelijk van de bieb lenen, en op vakantiedagen of woensdagmiddagen betekende dat dat ik meer dan één keer per dag in de bieb kwam. Het eerste boek was al weer uit, en ik kon nog net voor sluitingstijd het volgende halen. Boeken waren mijn manier om uit de wereld te ontsnappen, en een andere wereld binnen te stappen. Ik was niet langer mezelf, ik was de hoofdpersoon uit een boek. Ik las en herlas mijn favoriete boeken tientallen keren.

Als tiener begon ik boeken mee naar school te nemen. Sociaal ging het niet zo goed, ik werd soms gepest, en ook in de jaren dat ik niet gepest ben maakte ik maar moeilijk vrienden. Op een gegeven moment gaf ik het op, en ging ik gewoon een boek zitten lezen. Er waren honderden leerlingen rondom mij in de veel te kleine zitkuil, en soms werd ik per ongeluk opzij geduwd ofzo, maar meestal lukte het me heel even aan school te ontsnappen door in een fictieve wereld te duiken.

Thuis was ik ook met boeken bezig. Ik begon ze vrij obsessief te verzamelen. Ik had een krantenwijk, en dus geld, en er was een jaarlijkse boekenbeurs vlak bij huis, en al gauw had ik er honderden. Tot groot verdriet van mijn vader staat het grootste deel daarvan nog steeds bij mijn ouders op zolder.

Als student werd het lezen wat minder. Ik was de hele dag met mijn hoofd bezig, en ik had voor het eerst in mijn leven een computer thuis, die ik met niemand hoefde te delen. Ik las nog wel, maar minder. Ik deed nu een hele week over een boek, en las niet eens elke week wat. Wel werd ik lid van een studenten-boekenclub, en op die manier ontdekte ik luisterboeken. Ik kon een luisterboek verdragen tijdens de minder hevige delen van een migraineaanval. Ik luisterde vooral op librivox. Dus ontdekte ik veel oude literatuur. Tolstoj en Frederik van Eeden waren favoriet.

Toen werd ik ziek. Ik heb al eerder op deze blog geschreven over mijn chronische vermoeidheid, en hoe heftig die de eerste jaren was. Lezen ging niet meer. Heck, zelfs film kijken was een te grote inspanning. Maar al gauw ontdekte ik iets wat lukte. Kinderluisterboeken, met verhalen die ik al kende, zodat het niet erg was als ik af en toen iets miste. Een vriendin haalde ze voor me uit de bieb. Al gauw lukte het me om te switchen naar boeken voor mijn eigen leeftijd, en naar boeken die ik nog niet kende. Honderden uren lag ik op de bank of in bed te luisteren.

Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren wanneer ik weer begon met écht lezen. Met mijn ogen, in plaats van mijn oren. Eerst deed ik het sporadisch, ik wilde soms iets lezen wat ik niet als luisterboek kon vinden. Het was inspannend, maar ook de moeite waard. Toen ik niet meer studeerde kon ik best af en toe energie vrijmaken voor een boek. Langzaam werd het meer, en werd het luisteren naar boeken minder. Eind 2018 kreeg ik mijn eigen biebabonnement, en toen kwam het lezen in stroomversnelling.

In het begin had ik de verlengoptie nog wel echt nodig. Ik haalde dan zo’n 6 boeken per keer uit de bieb, en deed er 3 maanden over om ze uit te lezen. Maar langzaamaan ging ik steeds meer lezen. In de coronacrisis viel veel van mijn gewone leven weg, en de vrijgekomen energie investeerde ik in mijn boeken.

Op moment van schrijven heb ik net mijn honderdste boek uit, dit jaar. Ik ben net jarig geweest en net naar de bieb geweest, dus ik word omringd door ongelezen en halfgelezen boeken. Boeken waarin ik zin heb om te lezen. Iets dat tegenwoordig weer gewoon lukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s