50000 woorden

Nee, maak je maar geen zorgen, de titel voorspelt niet de lengte van deze blogpost. In twee jaar bloggen heb ik hier zo’n 27432 woorden gepubliceerd. 50000 woorden is voor mijn andere schrijfproject. Ieder jaar in november doe ik mee aan nanowrimo, en daag ik mezelf uit die maand 50000 woorden te schrijven.

50000 woorden is het doel, maar dat doel heb ik pas één keer bereikt, in 2009, toen ik een roman schreef over de ark van Noach. Ik was nadat ik mijn woorddoel bereikte pas halverwege het verhaal, en ik heb het daarna nooit afgemaakt. Een paar jaar later deed ik pas weer mee, maar het verhaal vlotte niet, en ik schreef maar een paar duizend woorden.

Vorig jaar wist ik de halve maand niet waarover ik zou schrijven, en bedacht ik uiteindelijk een ongeloofwaardig sprookje, en beeindigde ik de maand met zo’n 25000 woorden. Niet mijn slechtste score, maar ik was vastbesloten het dit jaar beter te doen. In oktober bedacht ik alvast een plot, en op 1 november schreef ik in mijn enthousiasme alvast 6205 woorden. Dit jaar probeer ik niet iedere dag 1667 woorden te schrijven, maar elke weekenddag 5000 woorden. Het zorgt voor pittige zaterdagen en zondagen, maar daarna kan ik weer vijf dagen ontspannen. En het lukt me. Op 29 november schrijf ik mijn 50000e woord.

Nee, mijn novemberproject leidt niet tot een bestseller, of zelfs maar tot een verkoopbare roman. Maar het doet wat het moet doen: ik ben weer herrinerd aan het feit dat ik van schrijven en verhalen bedenken houd. Ik bedenk me dat ik vaker wil schrijven, niet alleen in november, maar het hele jaar. En het laat me zien waar ik aan moet werken. Mijn schrijfstijl is goed, maar mijn plot is ongeloofwaardig. Mijn dialogen voelen onnatuurlijk, en hoewel mijn hoofdpersoon als een echt persoon voelt, blijven al haar vrienden en familie slecht geschreven en eendimensionaal. Nu ik eindelijk weer eens fictie geschreven heb, weet ik waar ik aan moet werken. Misschien kan ik wel een schrijfcursus vinden die me daarbij helpt.

En in 2021 ga ik gewoon weer meedoen met nanowrimo, het schrijfproject. En ik hoop dat ik dan zal zien dat ik in de tussentijd gegroeid ben als schrijver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s