Kerstpuzzels

Puzzel 1: Wie is waar met kerst?

Opdracht: stippel een kerst uit voor W, J, M, C, A en T. Met als extra regels: W en J blijven bij elkaar. J wil heel graag met het hele gezin bij elkaar zijn. M en A willen maar één keer reizen, C wil überhaupt niet met het ov reizen, en T wil maximaal één keer kerst vieren omdat ‘kerst stom is’. Ook R voegt nog wel extra regels toe: maximaal 3 gasten per huishouden per dag, houd ook binnenshuis anderhalve meter afstand, en was je handen stuk.

Deze puzzel kost me weken om op te lossen. Allereerst omdat R lang op zich laat wachten met de definieve kerstregels, en als hij die dan eindelijk geeft zijn ze alsnog onder voorbehoud. In afwachting van zijn beleid bedenk ik alvast 5 opties, waarin verschillende combinaties van WJMCAT bij elkaar komen in verschillende huizen en samenstellingen, op twee verschillende kerstdagen. Als het me niet lukt om autovervoer naar mijn ouderlijk huis te regelen vallen er alvast twee opties af, en blijven er drie opties over. Daarvan is optie 3 het interessantste: Op eerste kerstdag komen WJX bij elkaar in huis 1, en CXX komen samen in huis 2. Op X mag je dan in willekeurige volgorde M, A, en T invullen. J bedenkt een variatie op deze optie: optie J3. In deze variant komen op 1e kerstdag WJMAT bij elkaar, en op tweede kerstdag WJMC. Deze optie valt af als blijkt dat M ook maar een keer wil reizen, en ik suggesteer optie j3b: WJAT op k1, en WJMC op k2. Deze optie lijkt me het beste, en ik begin alvast aan de volgende puzzel, maar anderhalve week voor kerst blijken M en T nog van plaats te wisselen, en komen we uit op versie J3b2: WJMA en WJCT. Ik vind het niet leuk dat ik M en A deze kerst niet zal zien, maar de puzzel is tenminste opgelost!

Puzzel 2: Wat eten we?

Opdracht: Bedenk een maaltijd voor de mensen die bij C thuis kerst vieren. De spelregels: W wil per se vlees eten, en is allergisch voor paddenstoelen. J lust alles, maar ze is allergisch voor soja, lactose, kiwi, appel, en alle noten behalve cashewnoten. C is allergisch voor appel, kiwi, paranoten, tomaat (behalve als die verwarmd geweest is), en eieren. Bovendien wil C binnenkort vegetariër worden, en weet ze nog niet zeker of dat vóór of na kerst gebeurt. A is veganist, en allergisch voor gluten en kunstmatige zoetstoffen, T is ook veganist, en allergisch voor cashewnoten.

Gelukkig zal ik dit keer kerst met 3 of 4 mensen vieren, dus een deel van de allergieën valt af, alleen weet ik lang niet wélk deel. Dus zoek ik me suf naar recepten voor vegan cheesecake (spoiler alert, de eerste 120 resultaten van mijn zoekmachine bevatten ofwel gluten ofwel cashewnoten) voor het geval A en T komen, en probeer ik een recept mét en zónder vlees te vinden. Uiteindelijk besluit ik dat ik drie jaar geleden niet voor niets een gourmetstel gekocht heb, en vind ik een recept voor tiramisu dat ik wel kan maken. Als blijkt dat J op 1e kerstdag ook al tiramisu op de planning heeft staan, verander ik dat gauw in witte chocolademousse, en als blijkt dat niet M maar T bij mij komt eten verandert dat in vegan chocolademousse. Ook deze puzzel is anderhalve week voor kerst opgelost, en ik kan online mijn boodschappen doen. Gelukkig heb ik langgeleden al een bezorgmoment vastgelegd, en zijn er van alles wat ik nodig heb nog maar twee dingen uitverkocht.

Puzzel 3: tafeldekken!

Opdracht: Zorg dat een gourmetstel, 4 borden en glazen, bestek, 2 gourmetschotels, 10 soorten groenten, 3 soorten fruit, 5 soorten kaas, stokbrood, diverse kruiden en 9 sausen allemaal op één tafel staan, op een manier waarbij duidelijk is wat er wel en niet vegan is, en zo dat de gasten onderling anderhalve meter afstand kunnen houden. En dan wil ik ook nog servetten, tafelspreuken en receptkaartjes op tafel. Ja, het klinkt als veel eten, maar het is vooral veel variatie. Ik heb heel veel verschillende dingen in kleine hoeveelheden gekocht, zodat iedereen naar hartenlust kan variëren in zijn of haar eigen gourmetpannetje.

Deze puzzel zal ik pas op tweede kerstdag, de dag dat deze blog online komt, oplossen, dus ik kan je nog niet vertellen hoe het gegaan is. Wel kan ik zeggen dat ik er zin in heb! Een aantal van de sausen zullen zelfgemaakt zijn, en ik mag ook aan de slag met veganistische meringues en chocolademousse. Lekker kokkerellen dus. Daarnaast heb ik een kerstverhaal over een magische boekenkast geschreven dat ik zal voorlezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s