Mijn wat-als-pas

Ik kan mezelf goed redden, ook in het openbaar. Maar wat nou als er een keer is dat dat niet zo is? Een paar jaar geleden werd mijn huis verbouwd, en ik veranderde van een paar dagen overprikkeling in een hoopje ellende dat niet meer kon praten, en niet meer aan anderen duidelijk kon maken wat ik nodig had. Gelukkig was mijn broer toen bij me, die me ook zonder woorden begrijpt. Maar, in die periode heb ik wel geleerd hoe kwetsbaar ik ben als ik mezelf níet uit een overprikkelende situatie kan halen.

Ik voel me kwetsbaar in situaties waar ik niet uit kan stappen. Het is voor mij dan heel belangrijk om mijn autisme uit te leggen, maar juist als ik overprikkeld ben, kán ik dat uitleggen niet meer.

Een paar jaar geleden las ik een blog van een mede-autist die veel indruk op me maakte. Ze zat in de trein, en alles ging goed, maar toen ze bleek niet te zijn ingecheckt en de conducteur dacht dat ze een grap maakte, kwam ze daarna helemaal niet meer uit haar woorden. Dát zou mij ook kunnen overkomen. In de trein zit ik vaak als ik al overprikkeld ben, doordat ik een vermoeiende activiteit achter de rug heb. Daar komt bij dat treinen en stations zelf ook behoorlijk overprikkelend en beangstigend zijn. Het is tot nu toe altijd goed gegaan, maar wat als ik in een vervelende situatie terecht kom? Wat als ik op een station vol gecancelde treinen terecht kom, of wat als ik een onbegripvolle conducteur tref? Wat als ik niet meer uit mijn woorden kom, en alleen nog maar kan huilen? Wat als? Wat als?

Er zijn talloze situaties waarin ‘het’ mis kan gaan, maar het treinscenario is voor mij het meest helder, en daarmee het makkelijkst om bang voor te zijn. Het was met dat idee in mijn achterhoofd dat ik uiteindelijk besloot hem te kopen: De autipas.

Ik hoop hem nooit nodig te hebben, maar wel te gebruiken. Je krijgt er op sommige plaatsen ook korting mee, of je mag een wachtrij omzeilen. Handige dingen, maar ik heb hem gekocht voor de wat-als-functie. Wat als ik in paniek raak? Wat als ik niet meer uit mijn woorden kom? Wat als iemand niet gelooft dat ik autisme heb? Nou, in die gevallen heb ik een pasje bij me. Met bewijs en heldere uitleg. Ik hoop dat dit me helpt om met meer vertrouwen aan het openbare leven deel te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s