ADD

Halverwege de zelftest voor ADD valt het me op hoe donker het aan het worden is. Ik sta op, knip het licht aan, en bedenk me dan: Nu ik toch sta, kan ik gelijk wel wat te drinken pakken. Ik neem de verkeerde afslag, en beland in de badkamer in plaats van de keuken. Dat gebeurt wel vaker. In de badkamer zie ik schoonmaakmiddel en een doekje liggen. Das waar ook, ik was een paar uur geleden de badkamer aan het schoonmaken, terwijl mijn eten in de magnetron stond. Ik pak de stofdoek op, en begin weer te poetsen. Twee minuten lang poets ik, dan wordt mijn aandacht weer afgeleid door iets anders….

Ehm ja, een zelftest voor ADD dus. Ik heb autisme, mijn broer heeft autisme én ADD. Verschillende aandoeningen, die met elkaar gemeen hebben dat de executieve functies slecht zijn. Dat zijn de hersengebieden die gaan over het bedenken, organiseren en uitvoeren van een taak. Een paar weken geleden had ik het met mijn therapeut over mijn chaos in mijn huishouden. Ik vind het uitvoeren van taken moeilijk, maar ook het plannen ervan, en het bedenken wát ik moet doen. Therapeut had daar nog wel een boek over liggen, maar dat was geschreven voor mensen met ADHD.

Is de chaos in mijn hoofd en huis het resultaat van een dubbele aandoening? Autisme én ADD? Ik heb de vraag nog nooit eerder gesteld, maar ineens is hij er. Ik observeer mezelf. Hoe ik boeken lees (1-2 pagina’s, en dan pak ik weer een ander boek), is dat geen ADD-gedrag? Halverwege een zelftest de badkamer gaan schoonmaken omdat je perongeluk de verkeerde kant op liep toen je drinken wou? Dat is toch zeker ADD-gedrag?

Ik weet het niet. Ik weet het oprecht niet. Als ik ADD zou hebben, waarom heb ik dat dan nooit eerder vermoed? Waarom kwam het niet naar boven tijdens de autismediagnose, 3 jaar geleden? De zelftests zeggen allemaal dat het best zou kunnen, maar ze stellen ook veel vragen waarop iedere autist bevestigend zou antwoorden, dus daar word ik uiteindelijk niet veel wijzer van.

Met mijn therapeut bespreek ik mijn nieuwe vermoeden. Het zou haar helemaal niks verbazen, zegt ze. Er is zoveel overlap tussen ADD en Autisme, dat het zelfs op een goede dag één diagnose zou kunnen worden… Als ik het wil uitzoeken, dan kan een collega van haar dat doen, voor mij gratis en gewoon in mijn eigen stad. Maar we vragen ons allebei af of nóg een label iets zou toevoegen. Misschien is een vermoeden wel gewoon genoeg. Het gaat er tenslotte om dat ik mezelf snap, en dat doe ik nu ook wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s