Het (niet-)werkende systeem

Ik heb een agenda met ruimte voor weekplanning, maandplanning, wekelijkste to do lijstjes, contactlijstjes, en nog veel meer. Het idee was ooit, dat ik daarmee elke maand een maandplanning zou maken, de taken van de maandplanning over de weken van die maand zou verdelen, en dan iedere week de dingen van die week zou verdelen over de dagen in mijn agenda. Het systeem werkte. Tot mijn woonbegeleider ontslag nam en ik een jaar lang bijna elke maand een nieuwe begeleider kreeg. Het lukte me niet zonder consistente hulp de planningen vol te houden. En mijn huidige woonbegeleider, die ik overigens zeer waardeer, had meestal weinig aandacht voor mijn planningen.

Ik bleef dezelfde agenda kopen. In 2019 de eerste, toen in 2020, en ik schafte hem weer aan voor 2021. Ik bleef hopen dat het op een goede dag wél zou lukken om die planningen te laten werken. En dat gebeurde ook. In januari 2021 begint er ineens een systeem te draaien.

Op de maandpagina schrijf ik op waar ik me die maand op wil focussen. Er staan moeilijke klussen tussen, die ik al heel lang aan het uitstellen ben. Die klussen worden in kleine stukjes geknipt. Elke week een klein stapje. Het geeft niet dat het langzaam gaat, het gaat er om dat er iets gebeurt.

En er gebeuren dingen. Mijn huis wordt zienderogen netter. In mijn berging krijg ik het geniale idee dozen die ik wil bewaren klein te maken, wat een hoop ruimte scheelt. In mijn slaapkamer mest ik die kast die al vier jaar vol zooi zat uit zodat ik meer ruimte heb voor kleren, en de zooi uit de kast verdwijnt in een overbodige wasmand. Opruimen is voor mij de allermoeilijkste taak, maar iedere keer als ik ‘een ding slaapkamer’ op mijn planning zet, vindt er één ding uit de wasmand zijn weg naar een plaats waar het hoort.

In de woonkamer lukt het op te ruimen en te stofzuigen, en zelfstandig mijn afwas bij te houden. In de badkamer wordt het ook netter, en zelfs de schimmel wordt aangepakt.

Soms gebeurt er iets niet, dan is het zaak dat gewoon te accepteren en te analyseren waarom het fout gaat.

Na een paar weken zet ik moedig ‘5 dingen slaapkamer’ op de planning, maar dat blijkt te veel. Ik zie zo erg tegen deze klus op dat ik mentaal vastloop en helemaal niets doe. Voor mij is het heel belangrijk om moeilijke dingen op te knippen in super kleine stapjes. Uiteindelijk heb je er meer aan als iets heel langzaam gebeurt, dan dat het niet gebeurt.

Ook door gebrek aan energie blijft er soms iets liggen. Dan is het zaak flexibel genoeg te zijn om het gewoon een paar dagen later nog een keer in te plannen, en niet in een negatieve mindset (zie je wel het lukt niet) terecht te komen.

Ik ben tevreden, mijn woonbegeleiders juichen me toe, het gaat super. ‘Maar.’ zeg ik meerdere keren hardop, ‘ieder systeem werkt alleen maar zo lang als het werkt. Ik heb tientallen systemen uitgeprobeerd, ze werken allemaal de eerste 3 weken, daarna komt de klad er in.

Maar 3 weken passeren, 4, 5, 6 weken, en het systeem blijft werken. Hebben we eindelijk iets gevonden dat werkt, en blijft werken op de lange termijn? Kan dit de nieuwe basis voor mijn leven worden? Maar dan krijg ik verkering. Een deel van mijn planning loopt in de soep, omdat ik een paar dagen niet meer thuis ben, het andere deel loopt in de soep omdat ik na een weekend met hem een wéék lang te moe ben om de meest simpele huishoudelijke taken te doen.

Ga ik nu mijn agenda bij het oud-papier gooien en op zoek naar een nieuw systeem? Nee. Ik blijf het proberen. Dingen klein houden, jezelf vergeven als iets niet lukt, en om hulp vragen waar ik kan, dat zijn mijn goede voornemens. Samen met mijn woonbegeleider probeer ik de planning realistisch te houden, en zodra we allebei gevaccineerd zijn, kan ze me ook weer fysiek gaan helpen op dagen dat ik te weinig energie heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s