‘Ga van mijn spectrum af!’

Een beroemde Amerikaan zei dit weekend* op tv dat hij autistisch is. Nee, dat zei hij niet, hij zei dat hij asperger heeft. Het maakt me boos. Waarom maakt dit me zo boos? Ik zelf-onderzoek, en ik vind drie redenen.

1) Ik mag hem niet. Het is een rijke witte man, die ambitieuze plannen heeft ‘om de wereld verder te helpen’. Hij maakt deel uit van geldverslindende projecten, die in mijn ogen alleen rijke witte mensen verder helpen. En ineens heb ik iets met deze rijke witte man gemeen. We zijn allebei anders.

2) Hij zegt niet ‘is’, maar ‘heeft’. Hij zegt niet ‘autisme’ maar ‘asperger‘. Er zijn talloze mensen die een asperger-diagnose hebben gekregen en vasthouden aan dit woord, maar er zijn ook veel mensen die dit woord verafschuwen, om goede redenen. Omdat deze man rijk en wit is, ben ik bang dat hij het woord ‘asperger’ bedoelt als een tegenstelling tot autisme. ‘Asperger’ is soms codetaal voor: ‘Ik ben anders, bijzonder. Ik associeer me niet met de hele autismecommunity, maar ik wil benadrukken dat ik slim en uniek ben.’

3) Hij zegt niet of hij een diagnose heeft of dit zelf heeft uitgedokterd, en hoelang geleden dit was. Niet dat een zelf-diagnose minder waarde heeft, maar toch vraag ik me af hoe lang hij dit al weet. Als het een recente diagnose is, heeft hij waarschijnlijk niet het woord ‘asperger’ van zijn dokter gehoord, maar ‘autismespectrumstoornis’. Dat maakt het extra kwalijk dat hij er zelf voor kiest het woord ‘asperger’ te gebruiken. Als hij een oudere (zelf-)diagnose heeft vind ik het interessant dat hij er juist nu voor kiest open te zijn over zijn anders-zijn. Wat zit daar achter?

Ik heb een hekel aan deze man en mijn eerste reactie is: ‘ga van mijn spectrum af’. Maar dat klopt niet. Het is niet zo dat alleen autisten die het met mij eens zijn en dezelfde normen en waarden hebben als ik recht hebben op het woord autisme. Als dit een kloppende diagnose is en niet een misplaatste opmerking, wil ik ook hem accepteren zoals hij is. Maar, dan wil ik hem wel gelijk wat hoop meegeven. Dingen die ik voor hem hoop:

Leer van je anders-zijn. Leer er milder en opener van te worden. Leer dat je jezelf mag zijn zoals God of de evolutie je geschapen heeft.

Leer hoe anders-zijn behandeld wordt. Verdiep je in autistische ervaringen, en verbreedt je daarna en verdiep je in ervaringen van álle gehandicapte mensen. Leer dat meer dan de helft van de autisten werkloos is, en dat veel gebouwen nog steeds niet toegankelijk zijn voor rolstolgebruikers, om maar twee voorbeelden te noemen. Gebruik vervolgens jouw geld en jouw spreektijd in de media, en jouw intellect en alle andere voordelen die je hebt om de levens van gehandicapte mensen om je heen te verbeteren. Je realiseert je nu immers dat je zelf ook lid bent van onze gemeenschap!

Leer van die andere beroemde autist. Ik bedoel dat meisje in Zweden. Raak geinspireerd hoe zij juist door haar autisme zich inzet de wereld te verbeteren. Leer hoe open ze is over haar diagnose en de moeilijkheden die ze al heeft overwonnen. Leer hoe ze zich verbonden voelt met de autisme-community.

Het is niet goed om een hekel te hebben aan iemand die ik nooit ontmoet heb, dus ik ga proberen om deze man te accepteren hoe hij is. Voor zover ik het beoordeel, maakt hij foute keuzes maar heeft hij wel goede intenties. Ik hoop dat hij hetzelfde doet. Want autisme wordt vaak gezien als zwakheid, maar het is ook een enorme kracht. Als hij zich door de juiste mensen laat leiden, kan deze man zeker de wereld een stukje mooier maken!

*Op moment van publiceren is dit al een paar weken geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s