Kandidaat 2

Na de loterij voor mijn droomwoning niet gewonnen te hebben, word ik ongeduldig. Prima dat ik dit huis niet krijg, de kans was inderdaad heel klein, maar geef me dan een ander huis! In een half jaar staan er maar 8 huizen (ik kijk naar rijtjeshuizen en bovenwoningen, niet naar apartementen) in mijn prijsklasse te huur. Elke dag surf ik een paar minuten na 12 uur, het moment van nieuwe woningen, naar de website. De meeste dagen tevergeefs.

Maar op een nacht droom ik dat ik op de huizenwebsite twee molens te huur zie staan. Om in te wonen dus. Het is een maffe droom, en het enige wat ik er van mee neem de volgende dag, is dat ik misschien iets te veel met huizen bezig ben, in mijn hoofd.

Die ochtend is een donderdag, dus ik doe hard mijn best op mijn vrijwilligerswerk, en als ik thuiskom ben ik te moe voor wat dan ook, maar toch check ik even de huizenwebsite.

Er staat een nieuwe bovenwoning te huur. Reageren kan tot dinsdag. De woorden ‘als u nu reageert bent u kandidaat 1 van de 10’ trekken onmiddelijk mijn aandacht. Het gaat niet op reageersnelheid, het gaat op inschrijfduur.

Ik bestudeer de plattegrond, en de buurt op google maps. Wil ik hier wonen? Mijn broer vindt van niet. Het is klein, de keuken zit in de woonkamer (ik zou heel graag een aparte keuken willen), en het heeft maar een slaapkamer. Maar ik vind van wel. Op mijn lijstje met voors en tegens komen 21 tegens, maar 35 voors te staan. Ik ben vooral gecharmeerd van het feit dat het een hoekwoning in een rustige wijk is. Een bloemkoolwijk, dus al het verkeer is bestemmingsverkeer. Omdat het huis naast ‘mijn’ huis een eengezinswoning is, heb ik maar 2 buren, onder en naast. Je kunt natuurlijk altijd pech hebben met je buren, maar minder buren is minder kans op overlast. Ik heb mijn eigen voordeur op de begane grond, en hoef de trap naar de bovenwoning dus met niemand te delen. Nooit meer moeite met ademhalen in een rokerig trappenhuis omdat je buren roken. En over rokende buren gesproken, ‘mijn’ ramen zitten niet recht boven de ramen van de onderburen. Dus zelfs als ze roken, waait er veel minder rook bij mij naar binnen dan nu het geval is. De woning is in 2019 óók te huur aangeboden geweest, dus de kans is groot dat de vloer en de muurbekleding nog mooi en goed zijn. En heb je dat balkon aan de zijkant van het huis al gezien? Klein, maar groter dan een flat-balkon. Het zou me de kans geven net iets meer te kunnen tuinieren, zonder gelijk de last te hebben een hele tuin te onderhouden. Op google maps zoom ik nog een keer extra in op het balkon, en dan zie ik het. Er hangt een miniatuur windmolen op de reling. Zou dat een goed teken zijn?

Als ik na twee uur eindelijk besluit te reageren, ben ik kandidaat 2. Goed, de woning staat nog maar net online. Ik zal wel 8e of 15e of nog lager eindigen. Maar dat gebeurt niet. Elke keer dat ik inlog staat er een 2. Op zaterdag ben ik even 3, maar zondag ben ik weer 2: iemand heeft zijn reactie verwijderd.

Dan is het dinsdag, en sluit de inschrijfing. Ik sta nog steeds tweede. Een half uur lang zegt de website ‘in behandeling bij corporatie’, dan verandert de tekst in: ‘aangeboden aan kandidaat 1’.

Die boodschap blijft lang staan. Hoe lang heeft nummer 1 de tijd om de woning te bezichtigen en de papieren in te leveren? Ik had destijds 5 dagen, maar dat is 5 jaar geleden, dus alles kan inmiddels anders zijn. Het duurt ruim een week. Op dinsdagavond een week later, staat er als ik ga slapen nog steeds dat de woning is aangeboden aan nummer 1.

Het is een lange week. Ik ben zo obsessief met het huis bezig dat het zelfs een onderwerp voor mijn therapiesessie is. Ik vergelijk verhuisdozen, en verhuisdiensten. Ik bekijk badkamermeubels, boekenkasten en balkon-inspiratie-ideeën.

Woensdagochtend, bijna twee weken na de droom over de molen dus, log ik toch weer in. Ik verwacht de vertrouwde boodschap te zien, maar nee, er staat iets anders. ‘In behandeling bij de corporatie’. Wat betekent dit? Eigenlijk weet ik het wel. Als nummer 1 de woning geaccepteerd had, stond dat er nu. Dit betekent vast dat ik over een paar uur een woningaanbieding krijg.

Mijn voorspelling klopt. Ik krijg om 10 uur een e-mail met een acceptatieformulier dat ik moet invullen, en een lijst met papieren die ik moet inleveren. Dat is geen probleem, die papieren heb ik al klaarliggen. Ik heb ook een telefoonnummer van de huidige bewoner, hem moet ik bellen voor een bezichtiging. Ik besluit eerst te bezichtigen en dan de woning te accepteren. Dat ik de woning na bezichtiging zou willen weigeren, kan ik me haast niet voorstellen.

(wordt vervolgd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s