De gouden regel

Ik ben het oneens met iets wat Jezus zei in de bergrede. In Mattheus 12:7 zegt Hij: “Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen.”

Andere religies zeggen soortgelijke dingen, en zelfs atheïsten citeren deze ‘gouden regel’ vaak als een van de mooiste gedachten uit religies. Maar sorry Jezus, het is een mooie eerste stap weg van het egoïsme, maar het is gewoon nog niet goed genoeg.

Ik ben autistisch. Mijn brein zit anders in elkaar dan het brein van de meeste mensen. Als iedereen mij zou behandelen zoals hij zelf behandeld wil worden zou er dit gebeuren:

Ik zou veel vaker gebeld worden, en geacht worden mijn vrienden ook zelf spontaan te bellen.

Ik zou overal waar ik kom getracteerd worden op achtergrondmuziek ‘want muziek is zo gezellig’.

Ik zou als ik verdriet had, spontaan een arm om mijn schouder krijgen, of een knuffel.

Ik zou spontaan bezoek krijgen, of zelfs een verassingsfeestje, want mensen zijn altijd gezellig en welkom.

Maar dat is niet wat ik nodig heb.

Ik heb telefoonangst. Het is heerlijk dat mijn beste vriendin me alleen maar belt op een vast tijdstip, en niet van mij verwacht dat ik haar ook zal bellen.

Ik ben overgevoelig voor geluiden. Ik mijd winkels en supermarkten met achtergrondmuziek, en helaas zijn ze ver in de meerderheid.

Ik hou van mensen, en van aanrakingen, maar ik moet weten waar ik aan toe ben. Als iemand eerst vraagt of ik aangeraakt wil worden, is het meestal goed. Van een onverwachte aanraking kan ik heel erg schrikken en uren in de war blijven.

Bezoek en feestjes moet ik goed plannen. Ze zijn voor mij heel fijn, maar ik heb tijd nodig om aan het idee te wennen (van te voren) en ik heb tijd nodig om (achteraf) uit te rusten. Laat me dus weten wat je plannen zijn, en check of ik tijd heb, voor de afspraak zelf en het voorbereiden en uitrusten.

Helaas word ik vaak behandeld volgens de gouden regel. Er wordt vaak telefonische redbaarheid van me verwacht. Ik word in heel veel openbare plaatsen met muziek en andere overbodige prikkels geconfronteerd. Aanrakingen gebeurden voor de coronatijd met de heerlijke verplichte afstand bijna dagelijks, en ik ben in mijn leven inmiddels 4 keer getrakteerd op een ‘verrassingsfeestje’.

Op mijn blog doe ik hard mijn best om mensen duidelijk te maken wat ik wél en niet nodig heb, en hetzelfde doe ik in mijn dagelijkse leven. Denk hierdoor niet dat je weet wat álle autisten nodig hebben. Ik ben een chronisch overprikkelde autist, maar er zijn ook onderprikkelde autisten die juist behoefte hebben aan luide muziek. Ik ben niet visueel en heb woorden nodig om dingen te begrijpen, maar veel autisten zijn beelddenkers. Ik ben bang voor bijna alle dieren, maar de gemiddelde autist is een enorme dierenvriend. Zoek dus telkens uit wat degene met wie jij in relatie staat nodig heeft. Ga er niet vanuit dat iets goed is omdat jij het zo zou willen, en ga er niet vanuit dat iets goed is omdat iemand anders het zo zou willen.

Dit hele verhaal geldt trouwens niet alleen voor autisten of gehandicapten. Alle mensen hebben verschillende voorkeuren en behoeften.

Als je een enorme egoïst bent die iedereen zo behandelt dat je er zelf beter van wordt, is de gouden regel een prima begin om je leven te verbeteren, en ik ben blij dat veel mensen deze regel proberen na te leven. Maar ik denk dat het tijd wordt voor de platina regel:

“Verdiep je in de ander en wat die nodig heeft, en behandel hem vervolgens zoals hij zelf behandeld wil worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s