PEM

Ik schrijf deze blog in het schemergebied. Ik heb nog géén sleutel, en ook geen idee wanneer ik die krijg, maar ik ben zo goed als klaar met inpakken. De (inhoud van de) keuken en de klerenkast moeten nog ingepakt worden, maar dat is niet praktisch om nu al te doen. Ik ben omringd door 40 dozen, netjes opgestapeld. De meeste kasten zijn leeg, en ook de berging is bijna leeggeruimd.

(Even kort over de sleutel: Die zou ik volgens de oorspronkelijke e-mail vorige week woensdag krijgen, nu 6 dagen geleden. Ik heb meerdere keren gemaild en zelfs gebeld, en het enige wat ik te horen krijg is: wacht maar af. Niemand kan me vertellen waarom of hoelang ik moet wachten.)

Er is nog wel het een en ander te doen. Mijn bureau is nog niet leeggeruimd, en er zwerven allerlei laatste spullen door de woonkamer. Ik zou ze graag vandaag hebben ingepakt. Of gisteren. Of eergisteren. Maar dat kan niet, want ik heb PEM.

Drie weken geleden begon ik met uitzoeken, sorteren, en inpakken. Ik heb ontzettend veel werk verricht. Elke keer was ik verbaasd hoeveel ik kon, hoeveel energie ik had.

Nou moet je wat ik gedaan heb niet overschatten. Mijn werktempo ging bij benadering zo: 10 minuten nuttig zijn, 30 minuten op de bank zitten. Maar toch. Normaal gesproken is het 10 minuten nuttig zijn, 1-2 uur zitten. Ik heb in een recente blog geschat hoeveel energie ik heb, en ik kwam op 20% van een gemiddeld gezond mens. Dat is natuurlijk een schatting, want mijn eigen energie loopt van dag tot dag flink uiteen, en het is ook niet zo dat ik een exacte waarde heb voor die gemiddelde mens. Maar goed, 20% dus. Terwijl het de laatste weken voelde alsof ik 50% uitgaf.

Dat kon niet goed blijven gaan.

Maar het ging wel goed. 3 weken lang dééd ik gewoon wat nodig was. Was het stress, adrenaline, of iets anders? De enige verklaring die ik kon bedenken is het enneagram: normaal ben ik een 5, het type met de minste hoeveelheid energie. Maar in stress verander ik een 8, het type met de meeste energie. Kan dit echt zo’n groot verschil maken? Het is trouwens niet alleen zo dat mijn energieniveau beter was. Mijn problemen met executieve functies leken ook veel minder. Problemen waar ik normaal gesproken op vast zou lopen (bijvoorbeeld afwassen en opruimen) lukten ineens wel gewoon.

Ik genoot van deze drie weken. Ik maakte ellenlange to-do-lijstjes, en deed de taken die er op stonden gewoon. Kasten stroomden leeg, dozen liepen vol. Maar er was wel altijd angst op de achtergrond. Angst voor mijn energielevels. Want ik wíst dat ik meer uitgaf dan ik had, zelfs al voelde het tijdelijk alsof ik alles aankon. Ik was bang voor een crash.

Zondag had ik amper door dat de crash begonnen was. Ik probeer van élke zondag een rustdag te maken, en ik was dus alleen maar blij dat het me daadwerkelijk lukte om niets te doen. Maandag begon ik de dag met van alles. Ik deed een was in de machine, deed de afwas, en vulde een paar dozen. Maar de motor haperde. Om 11 uur was ik niet meer in staat mezelf zo ver te krijgen wat dan ook te doen. Ik dacht dat het een motivatieprobleem was, en besloot tot de lunch mezelf pauze te gunnen. Maar na de lunch hetzelfde probleem. Het lukte niet de meest simpele dingen van mijn to-do-lijst uit te voeren.

Rond 2 uur had ik ineens door dat ik mijn eigen hartslag voelde. Op een razend tempo klopte mijn orgaan in mijn borstkas. Ik heb geen hartslagmeter, dus kan geen getal oplepelen, maar het voelde als een hartslag die niet zou misstaan bij een hardloopwedstrijd. En ik had de laatste 3 uur alleen maar op de bank gezeten!

Normaal gesproken zou ik niet geweten hebben wat dit betekent of wat ik er mee moest, maar ik heb recent iets nieuws geleerd. Bij MeCfs (de engelse benaming voor ChronischeVermoeidheidSyndroom) correspondeert je hartslag met hoeveel energie je op dat moment hebt. Hoe vermoeider je bent, hoe hoger je hartslag in rust. Die kennis had ik aan deze blog te danken. Ik was dus gewoon uitgeput! Ik had het alleen zelf niet door omdat ik nog steeds vol ik-ga-verhuizen-ik-kan-alles-doen-mentaliteit zit.

Ik moest nog naar de bieb (of anders een boete betalen) en de was ophangen, maar behalve deze twee taken nam ik me voor de rest van de dag uit te rusten. Urenlang youtube, monopoly tegen computerspelers, en meer dingen die ik normaal gesproken zonde van mijn tijd zou vinden.

Ik ging om 9 uur naar bed en werd een paar keer ’s nachts wakker, en constateerde dan dat mijn hartslag nog net zo hoog was. Helaas. Ook deze dinsdag zou een rustdag moeten worden.

Ik heb recent nóg iets nieuws geleerd over MeCfs, het woord PEM. Dat staat voor Post Exertional Malaise en is min of meer wat ik nu ervaar. Na een inspanning (voor sommige patiënten kan dit zoiets kleins als tandenpoetsen zijn) volgt een crash. Niet meteen na de inspanning, welnee, dat zou logisch zijn, maar een paar dagen later. De PEM die ik nu ervaar zou kunnen komen door 3 weken lang inpakken, maar misschien is het simpeler, en moet ik het gewoon terugvoeren op de 4 bussen die ik donderdag genomen heb, van en naar een ziekenhuis.

Het is moeilijk om te rusten terwijl je hoofd boordevol verhuisplannen en to-do-lijstjes zit. Toch moet het. Ergens in de afgelopen weken heb ik een signaal gemist, mijn lichaam genegeerd, en nu schreeuwt het om rust.

Ik hoop maar dat het snel weer beter gaat, en dat ik, als ik de sleutel krijg weer in doe-modus kan springen, want er is zoveel wat ik moet doen. Ik heb gezocht op hoe lang PEM duurt, en het internet noemt 4-8 dagen. Pfoe, dat is een hoop youtube. Bovendien, heb je na zo’n crash mínder energie als dan je ervoor had. Terug naar het oude niveau gaan kan ik wel vergeten.

Misschien is het maar goed dat ik nog geen sleutel heb, en dus mijn oude huur nog niet heb opgezegd. Hoe erg ik er ook van baal dat ik moet rusten, ik heb nu op zich wel tijd om te rusten. En oh ja, ik heb een hartslagmeter besteld. Misschien kan me dat in de toekomst helpen deze nare situatie te voorkomen.

Een gedachte over “PEM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s