Ik hoef niet zoals jij te zijn

Het lijkt soms wel in autismeliteratuur die geschreven is door allistics (niet-autisten) dat de optimale uitkomst van een behandeling of levensloop is: minder autistisch.

De ideale autist heeft niet langer last van prikkels. Hij (m/v/a) valt niet langer op als ‘vreemd’ of onaangepast’. Hij heeft een full-time job, een gezin, een originele hobby, en vrienden. Hij heeft bijna nooit hulp nodig, en als hij hulp nodig heeft weet hij die zelf te vinden. Dit is trouwens niet alleen het ideaalbeeld voor autisten, maar voor iedereen in de maatschappij.

Maar waarom is dit het ideaalbeeld? Omdat mensen denken dat als ze dit allemaal bereiken, ze gelukkig zullen zijn. Dat is voor iedereen onzin, geluk zit van binnen, grotendeels ondanks je omstandigheden. Maar stel dat het iemand lukt. Stel dat een autist alle ideale-samenleving-balletjes in de lucht weet te houden. Is hij dan gelukkig?

Waarschijnlijk is hij veel energie kwijt aan het camoufleren van zijn autisme. Aan het doen wat de maatschappij vraagt in plaats van wat hij zelf nodig heeft. Neem de sociale wens. Veel autisten zijn tevreden met minder of zelfs helemaal geen vriendschappen. Voor sommigen is dit simpelweg omdat sociale relaties te veel energie kosten, voor anderen is er ook een mindere behoefte aan sociaal contact. Dat is helemaal niet goed of fout, dat is gewoon anders.

Niet iedere autist heeft behoefte aan een partner of kinderen. Voor niet iedereen is een (fulltime) baan haalbaar. Heb je minder waarde in de samenleving omdat je deze dingen niet hebt? Ja, denk ik, dat is de boodschap die de samenleving ons meegeeft. Maar nee, denk ik, intrinsiek klopt dit niet. Iemands waarde wordt niet bepaald door succes, relaties of arbeid.

Of je nou autistisch bent of niet, denk zelf na wat je wilt. Wat is voor jou belangrijk, wat is voor jou haalbaar en leuk? Laat niet de samenleving bepalen wie je wordt, omdat dit zo hoort. Maak je eigen keuzes. En dat begint bij zelfkennis. Hoe beter je doorhebt wat jíj zelf wil en nodig hebt, hoe beter je keuzes kan maken die daarop aansluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s