Klussen voor dummies

Ik zat een paar dagen in de situatie: ik krijg binnenkort de sleutel van mijn nieuwe huis, maar niemand kan me vertellen wanneer. En toen kwam het verlossende telefoontje, op dinsdag. Woensdagmiddag mocht ik de sleutel ophalen. Fijn. Ik zat al te stressen omdat ik donderdag een kringloopmeubelbezorging zou krijgen, en nu ging dat precies net goed.

Dus woensdag fietste ik met fietstassen vol schoonmaakmiddel en klapstoeltjes naar mijn toekomstige vesting. Ik kreeg nog een mooie meevaller: Er was een schoonmaakbedrijf geweest. Niks de hele middag schoonmaken, maar gewoon opmeten en uitrusten.

Donderdag kwam de kringloop met mijn meubels. Een bed (uit elkaar gehaald), en een bank. Mijn vriend was er van overtuigd dat als ik het lief zou vragen ze ze wel naar boven zouden tillen (bovenwoning), maar nee, daar hadden ze geen verzekering voor. Gelukkig had ik een plan b: De schuur op de begane grond. Daar konden ze wel even staan. Maar nee, het bed verdween in de schuur, maar de bank pastte niet. Ik heb namelijk een soort zolder in de schuur, waarvan ik nog niet weet wat ik er mee wil, voorlopig niks want ik heb geen ladder. Bank was net breder dan de schuur, en net hoger dan het plafond. Ter plekke bedacht ik plan c: ‘zet hem dan maar onder dat afdakje’. En daar heeft de bank overnacht.

Vrijdag waren mijn ouders eerder in het huis dan ik, maar ze kregen de bank niet de trap op. Vriend kwam, die was wat sterker, maar toen bleek dat de bank te breed was voor de trap. Mijn vader begon al dingen te roepen over touwen en balkondeuren, maar ik had vaker smalle trappen en brede banken bezeten. Dus ik legde ze uit dat als je de bekleding aan de onderkant losmaakt, je de bank uit elkaar kan schroeven. 2 uur later stond de bank, in 3 delen, boven.

Het douchegordijn ophangen is ook een verhaal apart, maar omdat ik me er zelf niet zo mee bemoeid heb, kan ik alleen melden dat 2 personen er elk 4 uur mee bezig zijn geweest, en hij nog niet hangt.

Dan het laminaat. Ik had me suf geïnternet, en het goedkoopste laminaat dat ik kon vinden was bij een bouwmarkt, en… niet in mijn smaak. Ik had me er al bij neergelegd dat die het zou worden, want geld is schaars, maar er was gewoon een fabriek die stuntte met gratis laminaat dat ik wel echt mooi vond. Eh ja, daarvoor wil ik best mijn vriend een uurtje laten rijden.

Dat uurtje werden 90 minuten, het is namelijk wel slim om te luisteren als de gps zegt dat je de snelweg af moet, en dat deden we niet. Maar goed, op een gegeven moment stonden we in het dorpje Vriezenveen, twee straten van de laminaatfabriek, met een niet-werkende auto. Accu overleden.

We probeerden een auto te laten stoppen om ons te helpen, maar iedereen dacht dat we gewoon heel vriendelijk zwaaiden en zwaaide terug. Uiteindelijk kwam een voetganger ons helpen. Hij had een kennis met auto in dezelfde straat, even klooien met startkabels, en we reden weer.

E. bleef in de auto, na zo’n accudefect moet de motor een tijdje blijven ronken, dus daar stond ik in een laminaatfabriek, heel stoer, in mijn eentje een vloer te kopen.

Even later stonden we bij een loods pakken laminaat van een pallet te laden. Op het pallet lagen 50 pakken, en ik dacht: dat gaat nooit in de auto passen. Bleken we 17 pakken nodig te hebben, dat was er alleen niet duidelijk bijverteld.

Een probleemloze autorit later stonden we laminaat uit te laden. Laminaat is zwaar. Ik kon één pak per keer doen, en dan moest ik 10 minuten wachten tot ik weer genoeg puf had voor het volgende pak, maar alles kwam wél boven.

Toen gingen we naar de bouwmarkt, want we wilden ook verf. Dat gekocht hebbende wilden we naar huis rijden, maar wederom: een defecte accu. Op een parkeerplek is het makkelijker hulp vragen, en even later reden we weer. Maar thuis sloeg de accu opnieuw af, en de eerste drie mensen die we om hulp vroegen konden niet helpen (kennelijk weet niet iedereen hoe je je eigen motorkap open krijgt). Uiteindelijk kwam het ook deze keer goed, en ik kan inmiddels melden dat de accu in de auto van E. vervangen is.

Zondag gingen we verven, en hadden we hulp van M. Het was fijn om op weg geholpen te worden, ik kan wel verven, maar het was lang geleden. M. ontfermde zich over de woonkamermuren, ik ging de zijkanten van de trap doen. Eerst schuurde ik alles (dubbele gehoorbeschermers), daarna schoonmaken, en toen ging de verf open. Maar… ik zag helemaal geen resultaat. Het was alsof ik onzichtbare verf verfde. ‘Dat verandert wel als het opdroogt’ verzekerde E. me, dus ik bleef dapper doorverven. Maandag was de verf nog steeds onzichtbaar, dus ik pakte andere verf, die ik eigenlijk voor deuren had gekocht. Ik deed twee lagen. Dit was wel zcihtbaar, maar niet dekkend. Je kon blijven zien hoe lelijk het hout onder de verf was. Had je niks aan.

Ik zat er echt mee, die trap werd maar niet mooi. Toen werd ik dinsdagochtend om 2 uur wakker en dacht ik heel hard: ‘grondverf!’. En dat bleek de juiste gedachte. Ik kocht grondverf, en ik schuurde, stofzuigde, en schoonmaakte en verfde nog een keer. Nu mét resultaat. Een tweede laag volgde op woensdag, en al kun je zien dat het door een amateur is gedaan, ik ben tevreden.

Woensdag en donderdag maakte ik de woonkamer af, waar de rest van de week al door een vriendin en mijn zus geverfd was. Op het einde was het een race tegen de lege verfpot, ik had werkelijk elke laatste druppel nodig, maar het is gelukt.

En al die tijd lag dat laminaat maar in de woonkamer te liggen, moest daar niet wat mee gebeuren?

Ja. Door de week heen bekeek ik youtubefilmpjes over ondervloer en laminaat leggen, en donderdag legde ik de ondervloer (veel moeilijker dan op youtube). Vrijdag kwam zus A., en daar gingen we.

Kunnen twee zussen met weinig ervaring laminaat leggen? Ja! A. had meer ervaring dan ik, en nam de leiding. Ze legde me uit hoe het werkte, en al gauw lagen er 4 rijen. Ik had een laminaatsnijder gekocht, en dat was echte een hele goede beslissing. Veel sneller dan zagen en veel makkelijker en stiller. Maar niet alles kan met dit wonderdingetje, lastige stukjes moeten gewoon gezaagd worden. Na 4 rijen kwamen we bij ons eerste lastige hoekje, en omdat A. simpelweg zei dat ze niet ging zagen, was het aan mij om dit uit te zoeken.

Mijn vader had een decoupeerzaag aan me geleend, met twee zaagjes, maar geen gebruiksaanwijzing. Eerst maar eens uitzoeken hoe de zaag in de machine gaat. Ah, daar zit een schroef voor. Die zaag zat er in. Toen dubbele gehoorsbescherming op, stekker in het contact, en de zaag op de plank zetten. Het ging goed. Ik maakte 2 verticale lijnen, maar wist niet hoe het horizontale stuk er tussen moest. A. suggereerde dat ik in een bochtje zaagde, en dat werkte. Ik heb een nieuwe vaardigheid, ik kan zagen!

Opmeten is moeilijker dan zagen. Menig plank is verspild omdat ik heel netjes in spiegelbeeld gezaagd had. Dat je het stuk dat moet blijven zitten wegzaagt of andersom. Maar, aan het einde van een lange dag was er een complete slaapkamervloer.

Nu de woonkamer nog. A. had maar een dag hulp aangeboden, maar nu was er zus M. (andere M, dan hierboven), ook zonder ervaring. Nu was ik degene die wist hoe het moest, en ik legde het aan M. uit. Op wat meetfouten na ging het voorspoedig. M bleef wel slapen, en de woonkamer is ook iets groter, dus halverwege de zondagmiddag was er een complete vloer (zonder plinten). Ondertussen waren er ook 40 dozen alvast naar het nieuwe huis gebracht, was de bank in elkaar gezet, de gang geverfd (nieuwe verf gekocht) en was er heel vaak gestofzuigd.

Ik heb altijd gedacht dat ik niet kan klussen, omdat ik heel onhandig ben. Maar is het wel waar? Mijn zaagrandjes waren af en toe scheef (daar zijn plinten voor) en ik heb af en toe verkeerd getekend (daarom koop je net iets te veel laminaat), maar, ik heb een mooie vloer. En prima geverfde muren en trapranden. Een beetje hulp, een beetje youtube, en een ‘ik ga dit gewoon proberen’-mentaliteit, en je komt een heel eind.

2 gedachten over “Klussen voor dummies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s