Boeken over autisme (3)

De poort, de paljas en het meisje : levens(reis)verhaal van een domineesdochter met het syndroom van Asperger : Deel 1 – Bep Schilder

Dit boek was schitterend! Ik heb genoten van het boek, al was het maar omdat het zich afspeelde in een stad waar ik erg goed bekend ben. De schrijfster vertelt over haar kindertijd in de jaren zestig, die zich afspeelt in aan mij bekende straten. Het is heerlijk om te lezen over een buurt die je goed kent, en je te kunnen voorstellen wat er wel en niet is veranderd in de tussentijd. In het boek wordt autisme niet vaak expliciet benoemd, maar de schrijfster vertelt over haar familie, haar jeugd, en hoe ze langzaam volwassen wordt. Niet alles in het boek is rooskleurig, sommige delen zijn best heftig, maar het loopt wel allemaal goed af. Het einde van het boek gaat abrupt over op een ander onderwerp, een reis naar Ierland, en eindigt met een cliffhanger. Het is deel een van een trilogie, deel 2 is nu net uit, deel 3 nog niet. Hoewel ik heb genoten van het grootste deel van het boek, weet ik nog niet of ik deel 2 en 3 ook ga lezen, als die vooral over de reis naar Ierland gaan ben ik niet zo geïnteresseerd.

Welcome to the autistic community –

Dit boek vond ik gratis op internet. Het is een informatiegids over autisme, en legt alles uit wat met autisme te maken heeft. Autisme en haar symptomen, maar ook dingen zoals taalgebruik, allies (medestanders) en rechten. Het is in simpel Engels geschreven. Ook als je Engels minder goed is is het goed te lezen omdat het taalgebruik simpel is, en elk hoofdstuk een verklarende woordenlijst heeft. Het gebruikt ook duidelijke voorbeelden om ieder punt te verduidelijken. Je kunt het boek vinden op https://autismacceptance.com/

Allemaal Autistisch – Gerrit Breeuwsma

Dit boek zou ik willen omschrijven als een geschiedenisboek van het autisme. Het begint bij Leo Kanner, en vertelt duidelijk en bondig over alle grote namen in de wereld van autisme, die ik weleens gehoord heb, maar nooit goed kon plaatsen. Hij heeft het over Bettelheim, Tinbergen, en Simon Baron-Cohen. Over koelkastmoeders, ‘idiot savants’ en de beeldvorming over autisme in de media. Het is goed en helder geschreven, af en toe een beetje saai, maar zeker leerzaam. Plaatjes staan er niet in, die moet je er kennelijk zelf bij zoeken met de QR-codes in de voetnoten. Wat jammer dat daar niet óók gewoon een te typen webadres bij is gezet, want met zo’n code kan ik niet overweg.

Dubbelklik : autisme bevraagd en beschreven – Landschip & Loes Modderman

Dit boek stamt uit de begintijd van het internet, toen online contacten nog zeldzaam waren. Er werd nog niet (veel) gechat, maar er werden lange e-mails over en weer gestuurd. Naar aanleiding van een schilderij stuurt Loes Landschip een mailtje, en er ontstaat een boeiende mailwisseling. Ze is geïnteresseerd in autisme, en Landschip legt graag uit hoe het er in zijn leven aan toe gaat. Ook staan er veel van zijn tekeningen in het boek. Net zoals bij Kees Momma, komt het autisme van Landschip heftig op me over, en vind ik het moeilijk mezelf er in te herkennen. Zo heeft hij bijvoorbeeld bijna geen meubels, omdat dat voor wanorde in zijn hoofd zou zorgen. Aan het eind van het boek voelen beide hoofdpersonen bijna als vrienden, en ik schrok er ook van te lezen dat Landschip inmiddels is overleden.

Anders gaat ook – Elise Cordaro

Misschien lijkt het soms wel dat er veel problemen benadrukt worden in boeken over autisme. Zo van: dit zijn mijn problemen en kwetsbaarheden. Dat is in dit boek niet zo. Elise Cordaro schrijft juist vanuit haar kracht. Zeker, ze loopt door haar autisme en adhd soms tegen problemen aan, maar voor ieder probleem geeft ze meerdere oplossingen. Ze is op eigen kracht, zonder autismediagnose twee studies succesvol doorlopen, en kan zich nu redden in een fulltime baan. In dit boek legt ze helder uit wat autisme en adhd voor haar betekenen, en welke methodes ze toepast om toch succesvol te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s